8 posiedzenie Grupy Zadaniowej ds. grypy ptaków - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

8 posiedzenie Grupy Zadaniowej ds. grypy ptaków

Pod przewodnictwem podsekretarza stanu Rafała Romanowskiego odbyło się wczoraj (3 marca) 8 już posiedzenie Grupy Zadaniowej ds. wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtyp H5N8
u dzikich ptaków na terytorium Polski.

Dr hab. Andrzej Gaweł, prof. nadzw. z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przedstawił prezentację dotyczącą punktów krytycznych
w hodowli drobiu. Szczególnie mocna podkreślił zagrożenia wynikające z działalności człowieka. Naukowiec zwrócił uwagę na konieczność bardzo ścisłego przestrzegania zasad bioasekuracji, zwłaszcza przez osoby pracujące bezpośrednio na terenie ferm.

Główny Lekarz Weterynarii przedstawił aktualny stan dotyczący grypy ptaków. Szef inspekcji Paweł Niemczuk podkreślił, że z tym problemem w Europie zmagają się 23 państwa. W Polsce do dziś wykrytych zostało 60 ognisk wystąpienia wirusa. Służby weterynaryjne przeprowadziły około 35 tysięcy kontroli, w wyniku których stwierdzono ponad 2200 naruszeń obowiązujących przepisów.

Przewodniczący posiedzeniu podsekretarz stanu Rafał Romanowski polecił przygotowanie propozycji niezbędnych działań i rozwiązań zmierzających do wyeliminowania bądź zminimalizowania punktów krytycznych w hodowli drobiu. Pozwoliłoby to jeszcze bardziej ograniczyć pojawienie się kolejnych ognisk występowania wirusa.

 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.