82 Sesja Generalna Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

82 Sesja Generalna Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt

W dniach 25-30 maja 2014 r. w Paryżu odbyła się 82 Sesja Generalna Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt, w której udział wzięli przedstawiciele państw członkowskich OIE oraz współpracujących organizacji międzynarodowych. Światowe Zgromadzenie Delegatów OIE, które zbiera się corocznie podczas Sesji Generalnej, odpowiada za ustalanie strategii OIE i nadzoruje ich wdrożenie, donosi Główny Inspektorat Weterynarii. Podczas 82 Sesji Generalnej OIE Polskę reprezentowali: pan Krzysztof Jażdżewski –

p.o. Głównego Lekarza Weterynarii - Delegat OIE, pan Paweł Makowski – Specjalista w Biurze Zdrowia i Ochrony Zwierząt w Głównym Inspektoracie Weterynarii, pan dr hab. Krzysztof Niemczuk, prof. nadzwyczajny - Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, pan prof. dr hab. Jacek Kuźmak – Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, pan prof. dr hab. Zygmunt Pejsak - Kierownik Zakładu Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, pani Magdalena Ziętara - Radca w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczypospolitej Polskiej przy Unii Europejskiej oraz pan prof. dr hab. Henryk Lis.

82 Sesja Generalna OIE rozpoczęła się ceremonią otwierającą, podczas której miało miejsce wystąpienie Dyrektora Generalnego OIE oraz wystąpienia przedstawicieli rządów państw członkowskich OIE. Wręczono również nagrody honorowe. Następnie odbyły się spotkania Komisji Regionalnych OIE, osiem sesji plenarnych oraz dwie sesje administracyjne.

Podczas spotkań i sesji dyskutowano m.in. na temat:

  • przyjęcia międzynarodowych standardów dotyczących handlu międzynarodowego zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego, w tym aktualizacji części istniejących oraz wprowadzenia nowych rozdziałów do Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych oraz Kodeksu Zdrowia Zwierząt Wodnych OIE;
  • przyjęcia międzynarodowych standardów dotyczących laboratoriów, testów diagnostycznych i szczepionek, w tym aktualizacji części istniejących oraz 2 wprowadzenia nowych rozdziałów do Podręcznika Testów Diagnostycznych i Szczepionek Zwierząt Lądowych oraz Podręcznika Testów Diagnostycznych Zwierząt Wodnych OIE;
  • wyznaczenia nowych Centrów Referencyjnych OIE oraz zmian na liście ekspertów OIE odnośnie poszczególnych chorób;
  • zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, w tym zoonoz, oraz podwyższaniu jakości służb weterynaryjnych;
  • bieżącej sytuacji epizootycznej na świecie;

 

Podczas tegorocznej Sesji Generalnej, zaprezentowane zostały także dwa Punkty Techniczne dotyczące:

  • kryteriów i czynników racjonalnej priorytetyzacji chorób zwierząt, które powinny być objęte polityką zdrowia publicznego (osoba prezentująca: dr François Gary);
  • afrykańskiego pomoru świń: nowych wyzwań i środków zapobiegania jego rozprzestrzenianiu (osoba prezentująca: dr José Manuel Sánchez-Vizcaíno);

Ponadto, m. in.:

  • omówiono rekomendacje z konferencji zorganizowanych przez OIE w ciągu ostatniego roku;
  • nadano oficjalne statusy dotyczące poszczególnych chorób zwierząt wybranym państwom członkowskim OIE i strefom w tych państwach;

Polsce nadano status państwa wolnego od pomoru małych przeżuwaczy.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.