Afrykański pomór świń na Białorusi - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Afrykański pomór świń na Białorusi

Białoruskie władze weterynaryjne potwierdziły pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń na terenie kraju. W dn. 21 czerwca br. choroba została oficjalnie zgłoszona do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE).

Wirusa choroby wykryto w gospodarstwie hodowlanym trzody chlewnej we wsi Czapuń, w rejonie iwiejskim, obwodu grodzieńskiego graniczącego z Polską (województwo podlaskie) i Litwą (okręg wileński). W stadzie liczącym 16 świń jedna sztuka padła, pozostałe 15 świń poddano ubojowi. Źródłem zakażenia wirusem pomoru była prawdopodobnie zanieczyszczona pasza. Gospodarstwo poddano kwarantannie, wstrzymano handel i transport trzody chlewnej. Kraje ościenne wprowadziły zakazy importu z Białorusi żywca, materiału genetycznego, mięsa i produktów wieprzowych oraz pasz dla zwierząt. Na polsko-białoruskich przejściach granicznych wyłożone są maty dezynfekcyjne. Polskie służby graniczne dezynfekują pojazdy przekraczające granicę białorusko-polską oraz kontrolują bagaże podróżnych i egzekwują zakaz wwozu do Polski żywności pochodzenia zwierzęcego. Wykrywane są zwłaszcza próby przemytu mięsa i wyrobów mięsnych, produkty takie są konfiskowane i niszczone.

W dn. 24 czerwca br. polscy powiatowi  lekarze weterynarii rozpoczęli szkolenia przypominające, rozprowadzane są również ulotki dla rolników dotyczące choroby i zasad postępowania. Afrykański pomór świń to szybko szerząca się zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe i dziki. Choroba ta nie przenosi się  na ludzi.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. GIW, OIE, Pig Progress

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.