FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Alternatywne źródła białka

28.09.2017 r. miało miejsce spotkanie zespołu ds. alternatywnych źródeł białka. Celem posiedzenia było wypracowanie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt. Polska importuje rocznie ponad 2,3 mln ton śruty sojowej. Działania, które można podjąć to upowszechnienie hodowli soi, zwiększenie areału uprawy tej rośliny, zwiększenie możliwości udziału rzepaku w mieszankach paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Uniezależnienie Polski od importu soi jest procesem długotrwałym. Nie ma możliwości szybkiego ograniczenia importu ponad 1 mln ton białka sojowego i zastąpienia go rodzimym źródłem białka.

Źródło: MinRol