Amerykanie znieśli formalnie embargo na unijną wołowinę - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Amerykanie znieśli formalnie embargo na unijną wołowinę

W dniu 4 marca br. Amerykanie znieśli formalnie embargo na unijną wołowinę, wprowadzone w czasie kryzysu związanego z tzw. choroba szalonych krów (BSE) w 1997 r. Unijni eksporterzy wielokrotnie podkreślali, że amerykańskie embargo było niezgodne ze standardami przyjętymi przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). Trzeba przypomnieć, że w geście dobrej woli, i za sprawą zbliżających się negocjacji dotyczących rozmów o wolnym handlu Unia-USA, kraje Wspólnoty zdecydowały się na zezwolenie dopuszczenia do swojego rynku tusz wołowych, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych, odkażanych kwasem mlekowym, co było zakazane we Wspólnocie do lutego 2013 r. Wówczas Stany Zjednoczone obiecały znieść embargo na unijną wołowinę. Ogłoszenie zmian miało nastąpić na jesieni 2013 r. Dopiero czwarta runda rozmów między Brukselą a Waszyngtonem, dotycząca wolnego handlu, która miała rozpocząć się w dniu 10 marca br. przypomniała o tej zaległości. Ze wznowienia handlu mogą skorzystać przede wszystkim Brytyjczycy, Irlandczycy oraz Holendrzy, którzy już zgłosili wnioski w tej sprawie do amerykańskiej agencji bezpieczeństwa żywności (FSIS). Amerykanie nie sprecyzowali jeszcze, kiedy zostaną rozpatrzone wniesione aplikacje. Tym niemniej władze unijne zamierzają naciskać na stronę amerykańską, aby eksport został wznowiony tak szybko, jak to możliwe, jak podaje FAMMU/FAPA.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.