Analiza cen wieprzowiny w 39. tygodniu 2019 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Analiza cen wieprzowiny w 39. tygodniu 2019 roku

W ostatnim tygodniu 2019 r. na rynku krajowym za trzodę chlewną, tak jak i tydzień wcześniej, płacono średnio po 5,93 zł/kg. Cena żywca wieprzowego była zatem o 1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 30,5% wyższa niż przed rokiem. Na terenie Unii Europejskiej świnie rzeźne klasy E, podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywano przeciętnie po 182,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Był to poziom cen o około 1% wyższy w stosunku do końcówki sierpnia br. oraz o 28% wyższy w porównaniu do roku ubiegłego. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 177,21EUR/100 kg, o 3% mniej (o 4,82EUR) niż średnio w UE. Wyższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych zarejestrowano m.in. w: Niemczech (190,36 EUR/100 kg), Hiszpanii (182,12 EUR/100 kg), we Francji (181,00 EUR/100 kg), a niższe – m.in. w: Danii (176,27 EUR/100 kg) i Holandii (172,17 EUR/100 kg).

W okresie 23-29.09.2019 r. na polskich targowiskach potaniały prosięta. Za jedną sztukę rolnicy otrzymywali przeciętnie    235 zł, czyli o 1% mniej niż jeszcze tydzień wcześniej. Prosięta były o 3,5% droższe niż przed miesiącem i o 28,5% droższe niż w analogicznym tygodniu 2018 r.

W  analizowanym okresie po utrzymującym się od czterech tygodni spadku, półtusze wieprzowe w zbycie podrożały o 1%, do 8,59 zł/kg. Był to poziom cen podobny do uzyskanego przed miesiącem, lecz o 28% wyższy niż w roku ubiegłym. 

 

Źródło: KOWR

 

Partner portalu

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.