FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Antybakteryjne posadzki Flowfresh w Zakładach Mięsnych w Kosowie Lackim

Flowcrete Polska, wiodący ekspert od posadzek żywicznych, dostarczył materiał i technologię do wykonania 4 000 m kw. specjalistycznych, antybakteryjnych posadzek Flowfresh HF w Zakładach Mięsnych w Kosowie Lackim.

W projekcie ubojni oraz nowej chłodni przewidziano wykonanie 4 000 m kw. przemysłowych antybakteryjnych posadzek żywicznych. Wybrane rozwiązanie posadzkowe powinno odpowiadać nie tylko obowiązującym przepisom, ale także specyficznym potrzebom i wysokim standardom jakościowym przyjętym w zakładach mięsnych.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra R.iR.W. z dnia 22 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych podłogi 
w zakładach wytwarzających świeże mięso powinny być nienasiąkliwe, łatwe do czyszczenia i dezynfekcji, zabezpieczone przed gniciem, z odpowiednim spadkiem w kierunku kratek ściekowych.

Zautomatyzowana linia uboju i obróbki mięsa, duże ilości krwi, tłuszczu i innych substancji organicznych sprawiają, że ważne jest zachowanie najwyższego poziomu higieny, zwłaszcza na styku podłogi ze ścianą, gdzie łatwo gromadzi się brud i rozwijają bakterie. Posadzki w ubojni są codziennie czyszczone metodą pianową i zmywane ciepłą wodą pod ciśnieniem, powinny więc być odporne na działanie środków chemicznych oraz silnego strumienia wody.

Z kolei posadzki w chłodniach i na rampach załadunkowych są narażone na niskie temperatury oraz intensywny ruch ludzi oraz wózków widłowych. W tych strefach szczególnie ważne jest zastosowanie rozwiązań o odpowiednio wysokiej wytrzymałości na wzmożony ruch kołowy i antypoślizgowej powierzchni, która zwiększa bezpieczeństwo pracowników, a przy tym jest łatwa w czyszczeniu.

W oparciu o informacje na temat procesów technologicznych w Zakładach Mięsnych „Zakrzewscy” eksperci od posadzek zarekomendowali system Flowfresh HF o grubości 6 mm, wykonany z materiałów i w technologii dostarczonej przez Flowcrete Polska. Jest to bezspoinowa posadzka na bazie żywicy poliuretanowej, wzbogacona antybakteryjnym dodatkiem na bazie jonów srebra – Polygiene®, certyfikowana w systemie HACCP International. Dzięki bardzo wysokiej odporności chemicznej stanowi alternatywę dla płytek kwasoodpornych. Ze względu na właściwości przeciwpoślizgowe jest szeroko stosowana przy mokrych procesach przetwórczych w przemyśle spożywczym.

Za wyborem tego rozwiązania przemawiały także właściwości posadzki Flowfresh HF, takie jak wysoka odporność na uderzenia (IR20 zgodnie z normą PN-EN ISO 6272-1) i ścieranie (wynik poniżej 2000 mg uzyskany w Teście Tabera dla twardego koła, zgodnie z normą PN-EN ISO 5470-1). Duże znaczenie miała odporność na zróżnicowane temperatury oraz silnie działające detergenty ze względu na stosowaną w zakładach metodę czyszczenia – przy pomocy piany i myjek ciśnieniowych.

W sumie w zakładach mięsnych w Kosowie Lackim wykonano ponad 4 000 m kw. posadzek Flowfresh HF, o grubości 6 mm, w kolorze szarym i ochra. Posadzki zostały wykonane przez firmę ACME Polska, autoryzowanego wykonawcę Flowcrete Polska, w pomieszczeniach ubojni, na korytarzach i liniach produkcyjnych, w chłodni oraz w dokach służących do załadunku. Dobrze sprawdziły się w codziennej eksploatacji, stąd decyzja inwestora o wykonaniu 3 000 m kw. takich samych posadzek w nowo wybudowanych pomieszczeniach: hali pod rozbiór wołowiny, liniach produkcyjnych, magazynach oraz pomieszczeniach pomocniczych. Inwestycja ta obecnie została zrealizowana.

 

 

Posadzki żywiczne dla branży spożywczej - Flowcrete Polska Sp. z o.o.