FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Baranina i jagnięcina - co warto wiedzieć?

Baranina i jagnięcina – trzy góralskie prawdy

 

„Baranina jest twarda i brzydko pachnie” - to prawda, ale jest to tzw. trzecia prawda góralska, czyli g… prowdo. Ten przesąd pokutuje u nas jeszcze od czasów PRL-u, kiedy to z wielu powodów do sklepów trafiało mięso owiec wielokrotnie przedtem strzyżonych, a więc po prostu stare mięso. W świetle obecnych norm – pozagatunkowe. Tymczasem młoda baranina, a już w szczególności jagnięcina (z jagniąt maksymalnie sześciomiesięcznych) to prawdziwe bogactwo smaku oraz zdrowia. Zobaczmy więc jak wyglądają dwie inne prawdy góralskie.

 

Zdjęcie Pixabay.com

Świnto prowdo!

 

Mięso owiec jest bogatym źródłem:

 

  • L-karnityny, substancji pobudzającej procesy spalania tłuszczu;
  • witamin z grupy B;
  • kwasu orotowego, będącego barierą zapobiegającą namnażaniu się komórek nowotworowych;
  • kwasu linolowego, który doskonale wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu;
  • potasu, fosforu i żelaza.

 

Tys prowdo!

 

Baraninę dobrze jest wcześniej zamarynować (aby odpowiednio skruszała) w zalewach z octem lub zsiadłym mlekiem, przyprawami i warzywami. W przypadku jagnięciny nie ma takiego wymogu, gdyż jest to mięso niezwykle delikatne. Comber i udziec barani są doskonałe na pieczeń i stek. Z baraniej łopatki przyrządza się gulasz, pilaw, ragoût. Warto też wspomnieć o takich przysmakach, jak szaszłyki czy kebab. Jagnięcina z kolei jest mięsem tak uniwersalnym, że na jej bazie można przerobić praktycznie całą książkę kucharską!

 

 

Źródła:

https://kuchnia.wp.pl/czy-warto-jesc-baranine-6054905995715713a

http://gasienicamakowski.pl/aktualnosci/74.html

https://kuchnia.wp.pl/jagniecina-mieso-z-klasa-6054905650340993a

https://urodaizdrowie.pl/rozne-potrawy-z-baraniny-i-jagnieciny-jak-przygotowac-mieso-baranie