Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym

Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w sierpniu br. wyniosła 200,7 EUR/100 kg i była o 0,1% wyższa niż w lipcu br. i o 2,8% wyższa niż w sierpniu 2012 r podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do średniej pięcioletniej kurczęta były droższe o 10%.

W sierpniu br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii (+4,3%). W dziewięciu państwach ceny obniżyły się, najbardziej w Belgii (-6,2%). Polskie kurczęta potaniały o 0,6% do 151,6 EUR/100 kg, pozostając najtańsze w całym ugrupowaniu (76% średniej unijnej) przed brytyjskimi, bułgarskimi i litewskimi. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Danii i Niemczech (260-270 EUR/100 kg).

We wrześniu ceny kurcząt w UE zaczęły obniżać się, a w 38 tygodniu (16-20.09) wyniosły 196,8 EUR/100 kg i były już o 2% niższe od średniej sierpniowej i o 0,2% niższe niż przed rokiem. W Polsce spadek cen był jeszcze większy (-2,5% w stosunku do sierpnia do 147,8 EUR/100 kg). Na spadek cen drobiu we wrześniu wpływ mają czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. W nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu. Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 r. produkcja drobiu w UE-28 wzrośnie wobec 2012 r. jedynie o 1,2% do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy). Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych będzie czynnikiem wzmacniającym ceny.

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.