Ceny w Polsce na tle cen w Unii Europejskiej - cd. analizy styczeń 2015 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny w Polsce na tle cen w Unii Europejskiej - cd. analizy styczeń 2015 r.

Ceny referencyjne w styczniu 2015 r.

W styczniu 2015 r. średnia cena rynkowa tusz wieprzowych (klasa E) w UE-28 wynosiła 129,83 EUR/100 kg. Cena ta była o 3,7% niższa niż w grudniu 2014 r. (134,80 EUR/100 kg) i o 18,7% niższa w porównaniu do ceny ze stycznia 2014 r. (159,69 EUR/100 kg) W styczniu 2015 r. cena wieprzowiny w Polsce wynosiła w przeliczeniu 126,20 EUR/100 kg i była o 2,8% niższa od średniej dla UE. W porównaniu z grudniem 2014 r. cena referencyjna w Polsce spadła o 2,7%, a w porównaniu ze styczniem 2014 r. była niższa o 20,9%. Najniższe ceny za wieprzowinę w styczniu 2015 r. uzyskano w Holandii - 111,66 EUR/100 kg i w Belgii 113,70 EUR/100 kg, zaś najwyższe na Malcie - 224,00 EUR/100 kg i na Cyprze – 217,00 EUR/100 kg.

Ceny w krajach będących najważniejszymi producentami wieprzowiny poza wcześniej wymienioną Belgią i Holandią kształtowały się następująco: Niemcy - 132,22 EUR/100 kg, Hiszpania - 125,88 EUR/100 kg, Dania - 122,98 EUR/100 kg i Francja - 120,42 EUR/100 kg. W analizowanym miesiącu, mniej niż w Polsce płacono za wieprzowinę w 6 krajach członkowskich UE.

W porównaniu ze styczniem 2014 r. ceny trzody chlewnej obniżyły się w 26 krajach Unii Europejskiej. Największy spadek cen w skali roku odnotowano w Grecji (o 31,2%).

Przeciętna cena rynkowa w Polsce w styczniu br. była odpowiednio: o 2,6% wyższa niż w Danii, o 13,0% wyższa niż w Holandii, ale o 4,5% niższa niż w Niemczech.

Struktura zakupu 

W strukturze zakupu świń rzeźnych w styczniu 2015 roku, tusze poszczególnych klas stanowiły odpowiednio: klasa S - 15,2%, klasa E - 59,2%, klasa U - 21,5%, klasa R - 3,6%, klasa O - 0,4%, a klasa P - 0,1 %. Według danych zbieranych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w Polsce najwięcej jest ubijanych tuczników w klasie E i w klasie U - 80,6%, a najmniej w klasie O i P - 0,5%.

W stosunku do grudnia 2014 roku odnotowano wzrost zakupu tusz tuczników w następujących klasach jakości: klasie U o 1,33 p.p., w klasie R o 0,57 p.p., klasie O o 0,12 p.p. i w klasie P o 0,02 p.p. Spadek odnotowano dla tusz tuczników klasie S o 1,03 p.p. i w klasie E o 1,02 p.p.

W porównaniu z analogicznym miesiącem 2014 roku udział klas o najwyższej wartości handlowej (S, E i U) spadł o 0,19 p.p., natomiast udział półtusz w klasach handlowych R, O i P zwiększył się o 0,19 p.p.

Zmmiany jakościowe 

Średnia mięsność ubitych tuczników w styczniu 2015 roku wynosiła 56,6% i była o 0,5% niższa w stosunku do odnotowanej w grudniu 2014 roku. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku średnia mięsność spadła o 0,2%.

Średnia masa tuszy w analizowanym okresie wyniosła 93,1 kg. Zarówno w porównaniu z odnotowaną w grudniu 2014 r, jak i z analogicznym okresem sprzed roku masa tuszy wzrosła odpowiednio o 1,2% i 1,0%.

Ceny targowiskowe 

 

 

 

W styczniu 2015 roku średnia cena za 1 prosię uzyskana w transakcjach targowiskowych wynosiła 150,22 zł i była o 1,3% niższa w porównaniu z ceną sprzed miesiąca. W porównaniu z analogicznym miesiącem 2014 roku prosięta były tańsze o 10,2%.

 

Ceny sprzedaży przetworów wieprzowych 

Średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w styczniu 2015 roku wyniosła 5,99 zł/kg. Cena półtusz wieprzowych była niższa w stosunku do ceny odnotowanej zarówno w grudniu 2014 roku, jak i styczniu 2014 roku odpowiednio o 3,6% i 17,5%.

Średnia cena sprzedaży schabu środkowego z kością w styczniu 2015 roku wyniosła 10,67 zł/kg. Cena schabu środkowego była niższa w stosunku do ceny odnotowanej zarówno w grudniu 2014 roku, jak i w styczniu 2014 roku odpowiednio o 4,5% i o 9,7%.

Średnia cena sprzedaży szynki gotowanej w styczniu 2015 roku wyniosła 16,83 zł/kg. Cena szynki gotowanej była niższa w stosunku do ceny odnotowanej zarówno w grudniu 2014 roku, jak i w styczniu 2014 roku odpowiednio o 2,1% i 6,4%.

Średnia cena sprzedaży kiełbasy toruńskiej w styczniu 2015 roku wyniosła 10,52 zł/kg. Cena kiełbasy toruńskiej była niższa w stosunku do ceny odnotowanej zarówno w grudniu 2014 roku, jak i w styczniu 2014 roku odpowiednio o 1,1% i o 1,7%

Źródło: Ministerstwo Rolnictwia i Rozwoju Wsi

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.