FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Ceny wołowiny w Polsce i UE w tygodniu 16

W dniach 16–22.04.2018 r. krajowa cena żywca wołowego nie uległa zmianie w odniesieniu do 15 tygodnia 2018 r. i średnio wyniosła 6,86 zł/kg. Był to poziom nieznacznie wyższy (o 0,3%) od uzyskanego przed miesią-cem oraz o 7% wyższy niż przed rokiem.

Z kolei w UE średnio za bydło rzeźne klasy R3 płacono 382,74 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieznacznie (o 0,4%) mniej niż tydzień wcześniej oraz o 1% mniej niż przed miesiącem, ale o 3% więcej niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 341,97 EUR/100 kg i była o 11% niższa od średniej ceny w UE oraz zbliżona doceny uzyskiwanej we Francji. Jednocześnie żywiec wołowy w Polsce była tańszy niż m.in. w Irlandii i Hiszpanii (o 14%), we Włoszech(o 13%) i w Niemczech (o 12%).

W krajowych zakładach mięsnych taniejewołowina. W dniach 16–22 kwietnia 2018 r.kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,42 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim notowaniu i o 3% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była o 5% wyższa niż przed rokiem.

 

Źródło: KOWR 

Partnerzy portalu 

 


Autor: Anna Filo - Zagraba