FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Dezynfekcja zakładów mięsnych - rozmowa z Danielem Świetlińskim z firmy Ekodezynfekcja.pl

Remigiusz Zagraba: Jaka jest różnica, pomiędzy dezynfekcją tradycyjną a dezynfekcją ozonowaną ?

Daniel Świtalski: Dezynfekcja chemiczna ma na celu redukcję drobnoustrojów, takich jak pleśnie, grzyby, wirusy i bakterie. Wiele bakterii potrafi uodpornić się na działanie popularnych środków chemicznych służących do dezynfekcji zakładów spożywczych. Dezynfekcja wodą ozonowaną lub ozonem gazowym redukuje lub usuwa całkowicie wszystkie drobnoustroje ze wszystkich powierzchni z tą różnicą że, nie uodpornią się one na ozon i działa on szybciej od preparatów chlorowych. Atutem jest również fakt że ozon po zabiegu nie pozostaje na powierzchni dezynfekowanej, tylko wraca z powrotem do postaci zwykłego tlenu.

R.Z.: Na czym polega dezynfekcja wodą ozonowaną i jak przebiega cały proces w zakładzie mięsnym ?

D.Ś.: Wodę ozonową produkuje się za pomocą specjalnej maszyny, generatora ozonu dostosowanego do zużycia wody i stężenia ozonu jakie chcemy uzyskać w wodzie. Ozonowanie wymaga wyprodukowania dużej ilości wody ozonowej w miejscu zabiegu a więc w pierwszej kolejności instalujemy generator ozonu, podłączamy zasilanie sieci elektrycznej oraz wodnej, następnie rozwijamy węże chemoodporne do tłoczenia wody. Zabieg dezynfekcji zakładu spożywczego wodą ozonowaną polega na spryskaniu lub spłukaniu ścian, posadzek, maszyn, stołów i wszystkich innych powierzchni wodą nasyconą ozonem.

R.Z.: Czy ozonowanie pomieszczeń, hal produkcyjnych, urządzeń w postaci gazowej lub wodą ozonowaną, przeprowadzane jest przez Państwa pracowników?

D.Ś.: Tak, nasi pracownicy najpierw oceniają i planują zakres prac dezynfekcyjnych w oparciu o konsultacje z personelem obiektu, wybierają metodę dezynfekcji, zabezpieczają elementy lub powierzchnie które nie mogą być poddane ozonowaniu, następnie przystępują do zabiegu właściwego.

R.Z.: Jakie są trzy główne korzyści z zastosowania ozonowania w zakładzie mięsnym?

D.Ś.: Ozon zabija bakterie, przekształcając się następnie w zwykły tlen:

Ozon jest chemicznie wolny, czyli nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych, jakie występują w przypadku preparatów chlorowych.

Ozon zapewnia dużo większe bezpieczeństwo pracowników w porównaniu z preparatami chemicznymi:

Tradycyjne, chemiczne środki dezynfekujące trzeba planować ich zakup, następnie kupić i magazynować oraz stosować z uwzględnieniem rygorystycznych środków ostrożności. Tymczasem gaz ozonowy wytwarzany jest na miejscu, nie trzeba go wozić, ani magazynować.

W pomieszczeniach, w których produkowana jest żywność pochodzenia zwierzęcego (zakłady mięsne, przetwórstwo rybne), dezynfekcja pomieszczeń i powietrza z zastosowaniem ozonu zapobiega skażeniom żywności, kilkakrotnie przedłuża świeżość i tym samym zapewnia jej bezpieczeństwo. Ozon jest też od dawna używany do zabezpieczania mięsa i obróbki innej żywności jako bardzo skuteczny produkt biobójczy.

Zadzwoń i dowiedz się więcej...

 

Ekodezynfekcja.pl

           telefon: +48 601 710 743           e-mail: info@ekodezynfekcja.pl          www: ekodezynfekcja.pl
                      + 48 794 536 351 
 
 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.