FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Energooszczędna komora wędzarnicza dla zakładów mięsnych

Wędzenie to jeden z ważniejszych etapów przy produkcji wędlin i wyrobów mięsnych. Jakość wędlin zależy w dużej mierze od właściwych warunków klimatycznych panujących w komorze wędzarniczej i zapewnienia odpowiedniego procesu wędzenia. Obróbka wędlin i mięsa to proces składający się z kilku etapów m.in.  suszenie, wędzenie, parzenie, barwienie, pieczenie. Najlepszym rozwiązaniem w zakresie obróbki termicznej dla zakładów produkujących wędliny jest komora wędzarniczo- parzelnicza typu KW firmy Skrzyp. To urządzenie w pełni zautomatyzowane, energooszczędne i przyjazne dla środowiska. Jest przeznaczona to takich procesów technologicznych jak:

  • osadzanie
  • suszenie (delikatne i intensywne)
  • wędzenie z dwoma prędkościami obiegu
  • wędzenie z kontrolą wilgotności
  • parzenie
  • barwienie
  • pieczenie
  • wietrzenie

Wymuszona cyrkulacja powietrza w obiegu zamkniętym wewnątrz komory ogrzewa lub nasyca dymem wyroby mięsne. System obiegu gwarantuje zachowanie jednakowej temperatury oraz jednolitej barwy wędzenia wędliny we wszystkich miejscach komory. Urządzenie wskazuje wilgotność powietrza w każdym etapie programu. Sterownik  mikroprocesorowy zastosowany w urządzeniu zapewnia pełną kontrolę całego procesu technologicznego oraz pozwala zaprogramować  50  kompletnych  programów  użytkowych,  dla których można podać osobne wartości dotyczące:

  • czasu trwania cyklu
  • temperatury w komorze
  • temperatury w batonie
  • impulsowania wilgotnością

Standardowe wyposażenie komory wędzarniczo – parzelniczej typ KW to:

  • komora wędzarniczo – parzelnicza
  • automatyczny dymogenerator
  • myjka pianotwórcza
  • moduł sterowania
  • zbiornik na olej opałowy ( w przypadku zasilania olejem opałowym)
  • kominy ze stali szlachetnej
  • komplet wózków wędzarniczych
  • szkolenie w zakresie obsługi i konserwacji

Modułowa konstrukcja umożliwia tworzenie komory dwuwózkowej, trójwózkowej, czterowózkowej w zależności od potrzeb klienta. Wbudowany automatyczny system mycia komory oraz zastosowanie konstrukcji  z  wysokogatunkowej   stali   kwasoodpornej  doskonale utrzymuje czystość urządzenia. 

Dużą zaletą komory wędzarniczej jest przechodzenie wyrobu mięsnego kolejno przez wszystkie etapy wędzenia i jednakowe nasycenie substancjami dymnymi. To również wyższa jakość i jednolitość uwędzonego wyrobu mięsnego. Urządzenie jest bardzo ekonomiczne i skraca do minimum czas wędzenia.

Więcej informacji dotyczących komory wędzarniczej typu KW uzyskacie Państwo kontaktując się z firmą Skrzyp pod numerem tel. 32 391 10 30, 601 064 099  lub klikając tutaj