FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Etykietowanie produktów w zakładach mięsnych - NOVITUS

XXI wieku czas stał się najcenniejszym dobrem. Cały wysiłek inżynierów i ekonomistów idzie przede wszystkim w kierunku lepszego wykorzystania czasu i tym samym podniesienia wydajności produkcji. Z drugiej strony, coraz więcej ludzi porwanych w wir cywilizacji, spieszy się próbując „zaoszczędzić” trochę czasu. Pośpiech towarzyszy podróżom, pracy, zakupom itp... Jeśli zakupom, to przede wszystkim tym dotyczącym produktów żywnościowych. Coraz częściej konsumenci decydują się na zakup różnego rodzaju produktów paczkowanych na zasadzie wziętej wprost ze świata komputerów „drag and drop” – przeciągnij i upuść.

Parafrazując to powiedzenie można sprowadzić proces zakupów do schematu: chwyć wybrany towar, przeciągnij, upuść do koszyka. Kształtujące się obecnie schematy zachowań i przyzwyczajeń konsumentów, są wnikliwie badane przez służby marketingowe firm branży spożywczej. Naturalną konsekwencją tych badań jest wzrost zainteresowania producentów urządzeniami do automatycznego pakowania ważenia i etykietowania. To zapakowany towar jest bliżej klienta.

Chcąc zaspokoić te potrzeby, wprowadzono na rynek urządzenia do ręcznego oraz automatycznego ważenia i etykietowania, dyskryminatory i klasyfikatory masy. Często firmy, oferujące do tej pory, urządzenia i systemy do prowadzenia i wspomagania sprzedaży – kasy i drukarki fiskalne, wagi handlowe, czytniki kodów kreskowych, kolektory danych i drukarki kodów kreskowych stają się firmami oferującymi klientom sprzęt i oprogramowanie począwszy od procesu produkcji po sprzedaż finalnego produktu. Można rzec, że przyświeca im motto „Jesteśmy z produktem od narodzin aż po jego sprzedaż”.

W zakresie urządzeń do ręcznego etykietowania pojawiły się na rynku zintegrowane drukarki specjalizowane wyposażone w funkcjonalne klawiatury i duże czytelne wyświetlacze; drukujące termicznie – LP-545 lub termicznie i termotransferowo – LP-3000.

Poważnym ograniczeniem tych dwóch rozwiązań jest mała wydajność etykietowania sprowadzona do wydajności obsługującego ich człowieka.

Ograniczeń takich nie mają urządzenia do automatycznego etykietowania gdzie czynnik ludzki jest ograniczony do minimum. Urządzenie tego typu np. system ważąco etykietujący LS-4000 pozwala na dynamiczne ważenie i etykietowanie bez udziału człowieka nawet do 90 paczek na minutę.

W przemyśle spożywczym nie mniej istotne od szybkiego etykietowania jest automatyczna segregacja produktów o założonej masie. Wykorzystując dyskryminator masy CW-4000 można automatycznie wyselekcjonować np. kurczaki o zadanej wadze. Idąc dalej wykorzystując klasyfikator masy GW-4000 można w prosty sposób sortować towary nawet do ośmiu przedziałów wagowych.

Wraz z pojawieniem się pierwszych maszyn parowych ludzkość nieustannie idzie w kierunku zastępowania pracy ludzkiej przez maszyny a ludzie jako „znaczący składnik kosztów produkcji” przeznaczeni są do bardziej odpowiedzialnych zadań.

 

Dyrektor Działu Systemów i Urządzeń Ważących

Robert Kokosza

 

 

                                     

 

NOVITUS – Centrum Technologii Sprzedaży COMP SA jest liderem na polskim rynku w dostarczaniu rozwiązań technologicznych wspomagających pracę handlu, usług i logistyki. To marka gwarantująca najbardziej nowoczesne technologie z zakresu elektroniki i informatyki wykorzystywane w urządzeniach fiskalnych, urządzeniach automatycznej identyfikacji i wagach elektronicznych.