Finał konkursu kulinarnego Zbójnickie Jadło o „Złote Parzenice” 2019 - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Finał konkursu kulinarnego Zbójnickie Jadło o „Złote Parzenice” 2019

17 sierpnia 2019 r. w Ustroniu w ramach „VI Międzynarodowego Zlotu Zbójników w Polsce” miał miejsce Festiwal – Konkurs Kulinarny Zbójnickie Jadło o „Złote Parzenice”.

Celem konkursu była promocja zapomnianych dań kuchni góralskiej i potraw pasterskich przygotowywanych zawsze na wolnym ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych. Impreza pozwoliła na utrwalenie w świadomości obecnych odchodzących w zapomnienie potraw i  była okazją do połączenia starych przepisów i tradycyjnych smaków kuchni polskich górali ze współczesnymi trendami gastronomicznymi. 

Do rywalizacjii stanęło sześć zespołów, których zadaniem było przygotowanie tradycyjnej potrawy typowej dla rdzennych górali. Do kociołków „ustawionych pod chmurką” trafiły popularna wśród górali baranina, ale także wieprzowina i wołowina - przygotowywane na różne jednak zawsze tradycyjne sposoby. Nad przebiegiem konkursu czuwało międzynarodowe jury złożone z szefów kuchni oraz wybitnych postaci kulinarnych, które po degustacji i ocenie ogłosiło zwycięzców oraz przyznało nagrody i wyróżnienia.

Niewątpliwą atrakcją dla wszystkich gości i turystów było wspólne przyrządzenie na ogromnej kilkumetrowej patelni gulaszu, a następnie jego degustowanie.

Rywalizującym zespołom jak i licznie przybyłym odwiedzającym towarzyszyły występy kapel góralskich, a ubrani w tradycyjne ludowe stroje górale zorganizowali pokaz wyrobu oscypków.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zainstalował stoisko informacyjno – promocyjne, na którym można było zaczerpnąć informacji na temat działalności KOWR oraz kampanii „Polska Smakuje”.

 

Źródło: KOWR

 

Partner portalu

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.