Globalna produkcja rolnicza w 2013 roku według informacji przedstawionej przez Główny Urząd Statystyczny - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Globalna produkcja rolnicza w 2013 roku według informacji przedstawionej przez Główny Urząd Statystyczny

W 2013 r. globalna produkcja rolnicza w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosła o 5,1%. Wzrost produkcji globalnej był wynikiem zwiększenia produkcji zwierzęcej o 6,0%przy jednoczesnym wzroście produkcji roślinnej o 4,3%.

W 2013 r. krajowa produkcja żywca rzeźnego ogółem zmniejszyła się w porównaniu z rokiem poprzednim o 1,4%. Rejestrowany spadek produkcji żywca rzeźnego był wynikiem zmniejszenia w skali roku produkcji zwierząt przeznaczonych na rzeź, w tym żywca wieprzowego o 7,3%, cielęcego o 18,6% i wołowego o 0,6%. Odnotowano jednocześnie wzrost produkcji żywca drobiowego o 5% i baraniego o 4,1%.

W 2013 r. wystąpiło ujemne saldo obrotów handlu zagranicznego  żywcem rzeźnym wieprzowym, natomiast dla żywca wołowego (łącznie z cielęcym) oraz drobiowego odnotowano dodatnie saldo obrotów. W przypadku żywca wieprzowego import świń w sztukach w 2013 r. wzrósł w stosunku do 2012 r. o blisko 34%, w tym świń do 50 kg o 26,8%.

W 2013 r. skupiono ogółem 4490,1 tys. ton żywca rzeźnego (bydła, świń, owiec, koni, drobiu i królików), tj. o 0,4% mniej niż w 2012 r., a w przeliczeniu na mięso (łącznie z tłuszczami, bez podrobów i bez dziczyzny) – 3149,8 tys. ton w wadze poubojowej ciepłej (wbc), tj. o 1,6% mniej niż przed rokiem.

W 2013 r. podaż żywca rzeźnego wołowego do skupu była wyższa o 22,2% od notowanej w 2012 r. co przyczyniło się do spadku przeciętnej ceny skupu tego żywca (z 6,40 zł/kg w 2012 r. do 6,20 zł/kg w 2013 r.).

W 2013 r. zaobserwowano wyższe niż przed rokiem ceny żywca wołowego w obrotach targowiskowych (z 6,30 zł/kg w 2012 r. do 6,62 zł/kg w 2013r.).

Wzrost (w skali roku o 16,5%) pogłowia krów mamek utrzymywanych dla produkcji cieląt rzeźnych wskazuje na zainteresowanie rolników rozwojem produkcji bydła rzeźnego pomimo zmniejszenia jego ceny w skupie.

W chowie pogłowia świń w 2013 r. notowano niską opłacalność produkcji żywca wieprzowego mimo utrzymywania się cen żywca wieprzowego w skupie i na targowiskach. Taka sytuacja nie zachęcała producentów do rozszerzania chowu tego gatunku zwierząt. Pogłowie świń ze stanu 11132,2 tys. sztuk w końcu listopada 2012 r. spadło do poziomu 10994,4 tys. sztuk w końcu listopada 2013 r., tj. o 1,2%. W omawianym okresie populacja loch na chów spadła ze stanu 1012,1 tys. sztuk w końcu listopada 2012 r. do 955,1 tys. sztuk w końcu listopada 2013 r., tj. o 5,6%, w tym liczba loch prośnych spadła o 5,8%.

Skup żywca wieprzowego w 2013 r. wyniósł ogółem 1589,6 tys. ton i był niższy od notowanego w 2012 r. o 14,2%.

Przeciętna cena skupu 1 kg żywca wieprzowego w 2013 r wynosiła 5,39 zł/kg (analogicznie jak rejestrowano w 2012 r.). Średnia targowiskowa cena 1 kg żywca wieprzowego w 2013 r. była niższa niż w skupie i wynosiła 5,36 zł wykazując wzrost o 0,2% w stosunku do notowanej na targowiskach w 2012 r.

W styczniu 2013 r. za 1 kg żywca wieprzowego rolnicy otrzymywali w skupie 5,13 zł, tj. o 1,2% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, w marcu – 5,36 zł (o 3,1% więcej niż w marcu 2012 r.), w czerwcu – 5,56 zł (o 1,2% mniej niż w 2012 r.), we wrześniu – 5,96 zł (o 0,8% więcej niż we wrześniu 2012 r.), a w grudniu – 5,28 zł, tj. o 1,5% mniej niż w grudniu przed rokiem. W obrotach targowiskowych w styczniu 2013 r. rolnicy otrzymywali – 5,32 zł, tj. o 2,7% więcej niż w styczniu 2012 r., w marcu – 5,36 zł (o 6,6% więcej niż w marcu 2012 r.), w czerwcu – 5,12 zł (o 5,2% mniej niż w 2012 r.), we wrześniu – 5,70 zł (o 3,8% więcej niż we wrześniu 2012 r.), a w grudniu – 5,43 zł, tj. o 0,4% mniej niż w grudniu przed rokiem.

Rozwój cen skupu żywca wieprzowego w 2013 r. przy obniżającym się poziomie cen ziemiopłodów paszowych nie poprawił opłacalności tuczu świń. W grudniu 2013 r. cena  skupu 1 kg żywca wieprzowego równoważyła wartościowo 7,8 kg żyta (według cen targowiskowych) wobec 6,8 kg w grudniu 2012 r. (wzrost o 14,7%).

Malejące zainteresowanie rolników rozwojem produkcji żywca wieprzowego z uwagi  na nieopłacalność tuczu świń skutkowało ograniczeniem populacji loch, w tym loch prośnych, a to z kolei przełożyło się na znacznie mniejszą rynkową podaż prosiąt do dalszego chowu.

Średnia cena 1 prosięcia na chów w okresie 12 miesięcy 2013 r. kształtowała się na poziomie 170 zł i była niższa o 2,3% od notowanej w analogicznym okresie 2012 r. W grudniu 2013 r. za 1 prosię płacono rolnikom blisko 170 zł, tj. o 4,7% mniej niż w grudniu 2012 r.

Skup żywca drobiowego w 2013 r. wyniósł 2225,3 tys. ton i był o 6,0% większy od rejestrowanego w roku poprzednim. Ceny skupu żywca drobiowego wahały się w ciągu  2013 roku. W styczniu 2013 r. za 1 kg płacono w skupie 3,98 zł (o 6,5% mniej niż w 2012 r.), w czerwcu – 4,30 zł (o 1,5 % mniej niż przed rokiem), a w grudniu – 3,99 zł, tj. o 1,8 % mniej niż w grudniu roku poprzedniego. Średnio w 2013 r. za 1 kg żywca drobiowego płacono 4,24 zł, tj. o 0,8 % więcej niż przed rokiem.

Według wstępnych danych produkcja żywca rzeźnego ogółem wyniosła w 2013 r. 5206 tys. ton i była niższa od uzyskanej w 2012 r. o 1,4%, w tym produkcja żywca wołowego (łącznie z cielęcym) wyniosła 747,4 tys. ton (tj. o 1,5% mniej niż w 2012 r.) żywca wieprzowego – 2059,1 tys. ton (tj. 7,3% mniej niż w roku poprzednim), żywca drobiowego – 2372,4 tys. ton (o 5% więcej niż w 2012 r.).

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.