FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Gotowe produkty dla zabieganych

W XXI w. ludzie żyją coraz szybciej. Osoby, które są zabiegane, prowadząc aktywne życie, z pewnością coraz częściej będą poszukiwać gotowych dań, bo dzięki nim mogą zaoszczędzić cenny czas poświęcony na gotowanie. To właśnie do nich handlowcy i producenci kierują bogatą ofertę m.in. pierogów, krokietów, bigosów, gołąbków czy sałatek. Główną zaletą produktów jest to, że są błyskawicznie gotowe do spożycia, łatwo je przechowywać i są po prostu wygodne.

Ofertę dań gotowych możemy ubogacić na dwa sposoby. Jednym z nich jest proponowanie dań gotowych dostarczanych przez sprawdzonych dostawców, a drugim – własna produkcja, gdyż pozwala na komponowanie indywidualnych smaków i zapewnia niemal pełną kontrolę nad składem i procesem powstawania.

Jak przygotować się do wytwarzania żywności w sklepie?

Najważniejsza zasada w produkcji żywności jest jasna: odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. Produkcja wyrobów garmażeryjnych z udziałem mięsa podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. To właśnie do tego urzędu należy kierować wnioski o rejestrację i zatwierdzenie zakładu produkcyjnego. W świetle obowiązujących przepisów prawa żywnościowego nadzór nad produkcją środków pochodzenia zwierzęcego lub obróbką nieprzetworzonego surowca pochodzenia zwierzęcego w sklepach powinien być sprawowany przez terenowo właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

Co więcej, aby móc produkować żywność w sklepie, należy spełnić określone wymagania higieniczne. Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje, czy zakłady stosują się do przepisów Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Wniosek do Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć na 14 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności. Zatwierdzenie zakładu odbywa się po kontroli ze strony Inspekcji i zaświadczeniu, że zakład spełnia określone wymagania.

Anna Łydek

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.