Handel zagraniczny - czynnik wpływający na poziom cen skupu - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Handel zagraniczny - czynnik wpływający na poziom cen skupu

Konkurencyjność cenowa krajowej wołowiny na rynku unijnym sprzyja wzrostowi jej eksportu, który w 2014 r. był o 2% większy niż w 2013 r. i wyniósł 361 tys. ton. Eksport stanowił 83% krajowej produkcji mięsa wołowego i cielęcego. W okresie styczeń–maj 2015 r. z kraju wywieziono 170 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 14% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Większy niż przed rokiem był eksport mięsa (o 18%), a mniejszy eksport zwierząt żywych (o 24%) i przetworów (o 17%). W związku z przewidywanym dalszym wzrostem produkcji, eksport wołowiny z Polski w 2015 r. może być większy niż w 2014 r. i wynieść około 380 tys. ton. W dłuższej perspektywie wzrostowi eksportu będzie sprzyjało przywrócenie w Polsce możliwości uboju rytualnego. Import wołowiny i cielęciny do Polski, pomimo wzrostu, utrzymuje się na niskim poziomie. W 2014 r. do kraju przywieziono 34 tys. ton żywca, mięsa oraz produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie mięsa), o 5 tys. ton więcej niż w roku poprzednim. W pierwszych pięciu miesiącach 2015 r. do kraju zaimportowano 17 tys. ton tych produktów wobec 14 tys. ton przed rokiem. Na wzrost importu wpływ miał o 39% większy niż przed rokiem przywóz mięsa wołowego i cielęcego, o 5,5% większy import żywca oraz o 2% większy import przetworów wołowych i cielęcych. Przewiduje się, że w całym 2015 r. przywóz produktów wołowych i cielęcych prawdopodobnie będzie większy niż w 2014 r. i wyniesie około 40 tys. ton.

Źródło: ARR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.