Przechowywanie wędlin w podróży - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Przechowywanie wędlin w podróży

Przed wyjazdem na wakacje, szczególnie w towarzystwie dzieci warto zastanowić się, co spakujemy do plecaków i bagażu podręcznego. Każdy rodzic zaświadczy, że w podróż bliską lub daleką powinniśmy zabrać „małe co nieco” – bowiem głód naszych pociech rośnie wprost proporcjonalnie do kilometrów dzielących je od domu. Solidnie przygotowane i prawidłowo zapakowane domowe kanapki, parówki w termosie lub podsuszane kabanosy, to smakołyki, które podczas wojaży szybko zaspokoją głód,
a w razie energetycznego „dołka” dodadzą siły.

Aktywny wypoczynek, to bez wątpienia najlepszy pomysł na spędzanie wakacji. Żeglowanie, piesze wyprawy, jazda rowerem lub inne zaplanowane lub zupełnie spontaniczne atrakcje wiążą się
z szybką utrata kalorii, spadkiem cukru
i brakiem energii. Często podczas podróży brakuje nam czasu lub po prostu nie chcemy ryzykować posiłku w przydrożnym barze. Jak uzupełnić poziom energii niezbędnej podczas podróży? Z pewnością podczas wakacyjnych wojaży z odsieczą przyjdzie nam tzw. suchy prowiant wcześniej przygotowany w domu.

Jakie wędliny bezpiecznie poróżują z nami?

Parówki na śniadanie, szynka w kanapce, kiełbasa śląska pieczona wieczorem nad ogniskiem, kabanosy w bocznej kieszonce plecaka, by łatwo po nie sięgać - to całkiem przyzwoite menu aktywnych turystów, zarówno rodziców jak i dzieci.

Bezsprzecznie najbezpieczniejszymi wędlinami są te zawierające minimalny dodatek wody, przygotowane w procesie suszenia, czyli tzw. wędliny podsuszane np. Krakowska Sucha, Kabanosy Wieprzowe, Kiełbasa Chorizo. Ich podstawową zaletą jest to, że nie muszą być przechowywane
w warunkach obniżonej temperatury. Pamiętajmy, że „mokre wędliny”, to środowisko nieustannego rozwoju bakterii – zdecydowanie nie zabieramy ich w długą podróż. Ważnym argumentem w doborze wędlin, które później znajdą się w naszych kanapkach jest również ich mięsność. Zawartość mięsa powyżej 90, to gwarancja dłuższej przydatności do spożycia. Na jej przedłużenie wpływ ma również zawartość, dość wysoka soli.

Najodpowiedniejsze wędliny, które warto ze sobą zabrać, to te zapakowane próżniowo jeszcze przez producenta – są to głównie kiełbaski lub parówki, które możemy grillować lub podgrzewać w wodzie. W sklepie zwróćmy uwagę, czy opakowanie nie zostało przypadkowo uszkodzone.

Jeśli nie wyobrażacie sobie śniadania bez szynki, wybierzcie produkt wysokogatunkowy, odrobinę droższy np. Szynę zrazową i zdecydujcie się na kawałek - nie plastry. Szynka w kawałku dłużej zachowuje świeżość, plastry zazwyczaj obsychają.

Znakomitą energetyczną przekąską przegryzaną w trakcie wyprawy w góry są kabanosy wieprzowe, również pakowane próżniowo.

Jak podczas podróży przechowywać wędliny?

Najlepiej przed podróżą warto wyposażyć się w lodówkę turystyczną. Przechowywanie mięsa w warunkach chłodniczych na pewno wędlinom nie zaszkodzi. Jeśli nie mamy takich możliwość zdecydujmy się na pojemniki próżniowe. Brak powietrza uchroni wędliny przed procesem psucia.

Domowych kanapek z wędliną na pewno nie umieszczamy na tylnej półce
w samochodzie. Postarajmy się przechowywać je w miejscu zaciemnieniem, nie narażając na długie nasłonecznienie. Uruchomienie klimatyzacji powinno też trochę pomóc. Pamiętajcie, aby kanapek nie zawijać w folię aluminiowa, brak powietrza może przyśpieszyć psucie się kanapek. Najodpowiedniejszy do przechowywania pożywienia z mięsną zawartością np. kanapek jest lekko woskowany pergamin. Zawinięte w pergamin przekąski można schować do lnianego lub bawełnianego worka.

Domowy prowiant ma jeszcze jedną zaletę, o której nie wspomnieliśmy - ekonomiczność. Zabrane ze sobą wędliny z pewnością pozytywnie wpłyną na wakacyjny budżet, uchronią go przed wydatkami na przydrożny fast food.

Energetyczne smakołyki godne polecenia.

Nie słodycze, a dobrze zbilansowana przekąska, zwierająca tłuszcz np. masło i białko - podsuszoną wędlinę oraz warzywa zaspokoi w zupełności zapotrzebowanie na energię. Własna żywność, ze świetnej jakości wędliną, to gwarancja wartościowego posiłku, który w górach, czy nad jeziorami doda siły i pozwoli cieszyć się aktywnym wypoczynkiem. Na wakacyjne wojaże z szerokiej oferty firmy Hańderek polecamy:

Z Krakowską w góry i na Mazury!

 

Krakowska sucha – z widocznymi dużymi kawałkami wyśmienitej wieprzowiny. Przygotowana w długim procesie suszenie, w trakcie którego prawie całkowicie została pozbawiona wody. Świetnie przyprawiona, autorskim doborem przypraw. Sprawdzi się jako baza do kanapek, które zabierzemy ze sobą na piesze wędrówki.

 

 

Kabanos na wynos!

 

Kabanosy wieprzowe z POLSKIEGO DWORA – 100g produkty wykonano ze 140g mięsa. Doskonała przekąska często podjadana podczas podróży rowerem lub pieszych wędrówek. Zrównoważona zawartość mięsa i kalorii zapewni strudzonym wędrowcom potężną dawkę energii. Hit wakacji!

 

 

Szynka zraz(owa) na raz!

 

Szynka zrazowa z POLSKIEGO DWORA – przygotowana z najwyższej jakości wieprzowiny. Wyraziście przyprawiona i długo wędzona w dymie olchowo-bukowym. Krucha i soczysta jednocześnie. Doskonała do kanapek, które umilą nam wakacyjne wyjazdy.

 

 

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK


Autor: Materiał promocyjny firmy ZM HAŃDEREK
  • Filo-Zagraba Anna: 2015-06-09 09:51:41
    Hańderek ma coraz ciekawszą ofertę

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.