Komunikat dotyczący najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Komunikat dotyczący najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych

W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia  2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w  środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności  polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości  WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych,  rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu  zagadnieniu adres poczty elektoronicznej WWA@wetgiw.gov.pl na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:

- wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:

- temperaturę wewnątrz komory;

- temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;

- czas ekspozycji na dym;

- czas obróbki termicznej;

- opis metody (met. tradycyjna - opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory  dymu, filtry itp.)

Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas  informacje od pięciu producentów żywności.

W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych  producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu  adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila  wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego  informacje dotyczą.

 Celem ułatwienia polskim podmiotom wykonywanie badań właścicielskich  w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych,  poniżej znajduje się lista laboratoriów do których można kierować próby do badań.

 

Źródło: GIW

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.