FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Konsumpcja wołowiny wzrośnie - Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, cz. 1

 

Remigiusz Zagraba: Polacy w ostatnich latach nie doceniali wołowiny, w 2015 r. spożyli jej 1,2 kg na osobę. Z opracowania GUS wynika jednak, że mieszkaniec Polski skonsumował w 2016 r. 2,1 kg mięsa wołowego – było to o 0,9 kg więcej niż w roku ubiegłym. Czy dostrzega Pan w tej różnicy jakiś długofalowy trend?

Jerzy Wierzbicki: Spadek konsumpcji wołowiny w Polsce został wyhamowany i w latach 2016–2017 obserwujemy wyraźne wzrosty konsumpcji. Wg naszych szacunków konsumpcja wołowiny w 2017 r. powinna wynieść ok. 2,7 kg per capita.

R.Z.: Co Pana zdaniem – oprócz zapewne ceny, która w stosunku do innych popularnych rodzajów mięsa jest wyższa – wpływa na dość niskie spożycie mięsa wołowego w Polsce?

J.W.: W moje ocenie kluczowa jest relacja jakości do ceny, a nie sama cena. Konsument jest w stanie akceptować wyższą cenę, o ile w zamian otrzyma oczekiwany produkt, który nie sprawi mu zawodu. Dobrym przykładem jest rynek ryb, które nie są tanie, a ich konsumpcja znacznie wzrosła. Skoro wołowina musi być stosunkowo droga, to powinna być dobra za każdym razem. Przyzwyczajenia wyniesione z domu także mają znaczenie. Trwające od kilku lat burgermania i moda na steki dają nadzieję na zbudowanie nowych przyzwyczajeń kulinarnych.

R.Z.: Jakie rasy bydła rzeźnego można najczęściej spotkać w polskich hodowlach i co je charakteryzuje?

J.W.: W Polsce dominuje pogłowie krów mlecznych. Opasane młode bydło rzeźne w 90% pochodzi od krów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. W tej populacji mamy również mieszańce, gdzie ojciec jest rasy mięsnej. W Polsce dominuje rasa limousine zarówno w pogłowiu bydła ras mięsnych, jak i w krzyżowaniu, dla uzyskania mieszańców. Rasy mleczne mają większą skłonność do otłuszczania, marmurkowatości, rasa limousine charakteryzuje się chudym mięsem.

 


Autor: Remigiusz Zagraba

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.