Krajowe pogłowie trzody chlewnej oraz produkcja żywca wieprzowego w Polsce i UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Krajowe pogłowie trzody chlewnej oraz produkcja żywca wieprzowego w Polsce i UE

Pomimo spadku cen żywca wieprzowego, relatywnie niskie ceny zbóż przyczyniły się do zwiększenia krajowego pogłowia trzody chlewnej. Na początku marca 2015 r. w Polsce było 11,5 mln świń, o 3% więcej niż przed rokiem. Najbardziej (o niecałe 7%) wzrosła liczebność warchlaków. Pogłowie prosiąt zwiększyło się o 4%, a tuczników o 1% . Do wzrostu pogłowia warchlaków i prosiąt przyczynił się m.in. przywóz tych zwierząt do Polski, który w okresie styczeń–luty 2015 r. wyniósł 760 tys. sztuk, o 25% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. IERiGŻ – PIB ocenia, że na początku czerwca 2015 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej mogło wynieść 12 mln sztuk, o 2% więcej niż przed rokiem.

Biorąc pod uwagę stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej, krajowa produkcja żywca wieprzowego w pierwszej połowie 2015 r. mogła wynieść około 1 160 tys. ton (907 tys. ton mpc.), o 4% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. W drugiej połowie 2015 r. produkcja może ukształtować się na poziomie około 1 220 tys. ton (949 tys. ton mpc.), o 2% wyższym niż w drugim półroczu 2014 r. Unijna produkcja mięsa wieprzowego w 2015 r. w porównaniu z 2014 r. może wzrosnąć o ponad 1%, do 23 mln ton.

Źródło: ARR

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.