Królewska kuchnia mazowiecka - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Królewska kuchnia mazowiecka

Fot. Pixabay.com

 

Kulinarne Mazowsze: kurpiowska puszcza i królewski stół

 

Tak w dużym uproszczeniu można określić schemat tradycji kulinarnych Mazowsza. Choć puszcza to nie tylko Kurpie, a Warszawa to nie tylko zamek, ale także mieszczanie. Niestety stolica, jak to stolica – łapczywie wchłaniała wszystko, co jej wielki świat podsuwał, aż w końcu zatraciła własną tożsamość i dziś o prawdziwie warszawskich potrawach wiemy niewiele. Nawet słynna wereszczaka ma tyle obliczy, że może być równie dobrze schabem duszonym, jak też zupą. Królewski stół więc opustoszał, ale puszcza za to tętni życiem!

Przyzucha, gulon, a może rejbak?

Kurpie nie dały narzucić sobie obcych wpływów i dzięki temu wciąż możemy czerpać garściami z ich bogatej tradycji. Jednym ze sztandarowych wyrobów kurpiowskich jest nieco zapomniana przyzucha, będąca wyśmienitą dojrzewającą szynką. Gulon z jałowcem? Jeśli wyraz gulon zastąpimy podudziem z indyka, to wszystko powinno być już jasne. A rejbak? To po prostu kurpiowska wersja babki ziemniaczanej, kraszonej suto boczkiem, kiełbasą, a czasami innym mięsem. Z pewnością mniej egzotycznie brzmią takie nazwy, jak: kiełbasa kurpiowska, baleron kurpiowski, szynka kurpiowska… tu można jeszcze długo wylicza, a świadczy to przebogatej spuściźnie.

A poza Kurpiami…

…znajdziemy takie potrawy, jak:

  • maciek mazowiecki – odpowiednik litewskiego kindziuka;

  • szynka pieczona w chlebie – specjalność Ciechanowa i Zawkrza;

  • półgęsek z Radziwiłłowa – rarytas wytwarzany w oparciu o tradycyjne receptury.

I z pewnością wszystkie te potrawy godne są królewskiego stołu!

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.