FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Mróz S.A. z nową inwestycją w Wielkopolsce

W połowie lipca br. firma budowlana PTB Nickel została generalnym wykonawcą nowej inwestycji Mróz S.A., potentata branży rolno-spożywczej w Polsce. W miejscowości Karolew w ciągu zaledwie 8 miesięcy spółka wybuduje nowoczesną halę magazynowo-produkcyjną wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną. Docelowo w nowym zakładzie będzie pracowało 250 osób. Projekt dwukondygnacyjnego obiektu o powierzchni blisko 11 tys. m2 przygotowało poznańskie biuro architektoniczne Dementi M.Cellary A.Kruszewski.

1 sierpnia br. w Wielkopolsce ruszyła budowa nowej hali magazynowo-produkcyjnej dla jednej
z czołowych grup przedsiębiorstw przemysłu rolnego w kraju. Generalnym wykonawcą najnowszej inwestycji Mróz S.A. została spółka PTB Nickel, która w ostatnich latach z sukcesem zrealizowała podobne projekty dla m.in. Hochland Polska, Kraft Foods Polska, Baxters Polska, Piotr i Paweł czy Amigo. Gotowy budynek hali, przeznaczonej do produkcji i magazynowania świeżych dań gotowych, zostanie przekazany inwestorowi najpóźniej do końca marca 2017 roku.

- W okolicach Borku Wielkopolskiego, na terenie o powierzchni ponad 22 tys. m2, na zlecenie firmy Mróz S.A. wybudujemy nowoczesny zakład produkcyjny oraz niezbędną infrastrukturę techniczną. Łączna powierzchnia przewidzianych w projekcie dróg, chodników, miejsc postojowych, placów manewrowych z dokami przeładunkowymi oraz budynków wynosi ok. 17 tys. m2. Pozostałą część stanowić będzie zieleń urządzona -mówi Michał Nickel, prezes PTB Nickel. – Inwestycja
w Karolewie to nasza pierwsza realizacja dla Grupy Mróz i dołożymy wszelkich starań, aby współpraca
z inwestorem przebiegła wzorcowo. Nasza spółka ma ogromne doświadczenie w budowie zakładów produkcyjnych i hal magazynowych. W ostatnich latach wybudowaliśmy lub zmodernizowaliśmy kilkadziesiąt tego typu obiektów, w tym szereg wyposażonych w systemy typu „clean room” oraz skomplikowane instalacje techniczne.

Realizowana przez PTB Nickel inwestycja spółki Mróz S.A. to dwukondygnacyjny obiekt o łącznej powierzchni blisko 11 tys. m2, charakteryzujący się prostą, zwartą bryłą oraz oszczędnym detalem architektonicznym. Gotowa hala przyjmie kształt dwóch prostopadłościanów. Na parterze budynku zaplanowano hale magazynowe, w tym magazyn wysokiego składowania, mroźnię oraz chłodnie. Na piętrze powstaną natomiast szatnie i jadalnia dla pracowników oraz pomieszczenia biurowe
i techniczne.

- Nowy zakład produkcyjny firmy Mróz zostanie wyposażony w najnowocześniejszą technologię do produkcji żywności. Reżim technologiczny, który należy w nim osiągnąć wymaga specjalistycznego projektowania m.in. w zakresie powietrza, instalacji chłodu, kontroli ciśnienia w pomieszczeniach, pary technologicznej oraz automatyki. Projektowanie obiektu jest w tym przypadku procesem wielotorowym, dostosowanym do harmonogramów i kosztorysów prac budowlanych, wymagającym ścisłej współpracy pomiędzy inwestorem, projektantem oraz generalnym wykonawcą. W przypadku hali w Karolewie projekty wykonawcze są realizowane w modelu „design&build”. Natomiast projekty technologiczne – pozyskiwane od wybranych dostawców z krajów Unii Europejskiej - są dostosowywane do polskich przepisów i adoptowane do potrzeb inwestora przez wielobranżowe zespoły powołane do obsługi inwestycji - wyjaśnia architekt Marcin Cellary, współwłaściciel pracowni Dementi.

Budowany przez PTB Nickel zakład podzielono funkcjonalnie na kilka powiązanych ze sobą stref: halę produkcyjną, magazyn wyrobów gotowych, kontrolę jakości, zaplecze socjalne dla pracowników oraz część techniczną. Strefa produkcji oraz magazynów została zaprojektowana w wysokim standardzie higienicznym. Jego utrzymanie będzie możliwe dzięki zastosowaniu w obiekcie systemów typu „clean room”, sterowania ciśnieniem powietrza pomiędzy pomieszczeniami oraz elementów wykończeniowych umożliwiających łatwe utrzymanie czystości. Aby spełnić restrykcyjne wymogi związane z produkcją żywności, w budynku przewidziano także podział szatni na czyste i brudne oraz specjalne śluzy umywalkowe, stanowiące bufory pomiędzy strefami czystymi i brudnymi obiektu. Po uruchomieniu produkcji w nowym zakładzie Mróz S.A. rozpocznie pracę około 250 osób.

 

Źródło: AGM PR