FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Niezawodny pomiar temperatury i pH

 

W przemyśle spożywczym o jakości i trwałości produktu finalnego decyduje szereg czynników pojawiających się w trakcie całego cyklu prowadzącego od jego produkcji, przetwarzania, transportu, przechowywania, aż po zakup przez konsumenta. Podstawowym sposobem kontroli tych parametrów jest dobór właściwych narzędzi pomiarowych, które dostarczą informacji
o rzeczywistych wartościach krytycznych, mających bezpośredni wpływ na produkt.

 

 

Temperatura

Temperatura to jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na jakość i trwałość produktów spożywczych we wszystkich fazach jego wytwarzania i dystrybucji. Jej niewłaściwa wartość odpowiada za przebieg procesów skutkujących psuciem produktów i pogorszeniem ich jakości. Dlatego też tak istotną sprawą jest dobór właściwego przyrządu pomiarowego do konkretnej aplikacji.

Termometr testo 105

Uniwersalny miernik  temperatury z możliwością zastosowania trzech wymiennych sond pomiarowych.  Jego ergonomiczny kształt i podświetlany wyświetlacz sprawia, że testo 105 jest idealnym termometrem mającym zastosowanie w produkcji, przyjęciu towarów na magazyn czy podczas dokonywania częstych powtarzających się pomiarów kontrolnych.

Rys. 2 Termometr testo 105

 

Olbrzymią zaletą jest możliwość wykorzystania 3 wymiennych sond temperatury: dwóch standardowych o długości 100 i 200 mm, oraz specjalnej do produktów mrożonych. Należy zwrócić uwagę, że w przypadku pomiaru produktów spożywczych głęboko zamrożonych, najwłaściwszym i jedynym właściwym rozwiązaniem jest wybór specjalnej, wzmocnionej sondy
o konstrukcji "korkociągu". Tylko ona umożliwi pomiar temperatury we wszelkiego rodzaju mrożonkach, bez konieczności nawiercania w nich wcześniej otworów.

 

Pomiar pH

Kolejnym istotnym elementem kompleksowej kontroli jakości żywności (np. mięsa) jest pomiar pH. Wartość tego parametru jest jednym ze wskaźników jakości surowca mięsnego. Zależy od niego szereg właściwości, jak np. smak, barwa, wodochłonność, kruchość i trwałość. W związku z tym takie procesy jak m.in. rozbiór mięsa, dojrzewanie wędlin (np. kiełbas, salami), a także kontrola przyjmowanego surowca mięsnego (np. z ubojni do zakładu mięsnego) wymagają wiarygodnego
i łatwego do wykonania pomiaru pH.

pHmetr testo 205

Pehametr testo 205 został zaprojektowany specjalnie dla przemysłu spożywczego. Jego ergonomiczny kształt i czytelny, podświetlany wyświetlacz powoduje, że testo 205 znajduje zastosowanie przy produkcji, sprawdzaniu produktów wprowadzanych do magazynu, jak i przy dokonywaniu powtarzających się serii pomiarów. Unikalnym rozwiązaniem jest fakt, że sonda pH posiada zintegrowany czujnik temperatury, który automatycznie kompensuje jej wartość wpływającą na dokładność pomiaru pH. Dzięki temu użytkownik ma gwarancję wykonania precyzyjnych i bezbłędnych pomiarów.

Rys. 3 pHmetr testo 205

 

Elektrody pH, jeżeli nie są używane, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, w celu niedopuszczenia do wysuszenia powłoki membrany oraz diafragmy, a co za tym idzie ich uszkodzenia. Zamiast stosować kłopotliwe płynne elektrolity (ryzyko rozlania, wycieku, skażenia medium pomiarowego, trudności w przechowywaniu itp.), elektrody pH Testo wyposażone są w kapsuły z elektrolitem żelowym. Poza niezaprzeczalną innowacyjnością i wygodą w stosowaniu, gwarantują dodatkowo długotrwała stabilność i żywotność elektrod pH. Pehametr testo 205 charakteryzuje się także niezwykle trwałą konstrukcją, co przy codziennej pracy jest niebywale ważną cechą urządzeń pomiarowych. Elektrody pH wykonane są w głównej mierze z plastiku, dzięki czemu są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne, niż większość sond pH wykonanych całkowicie ze szkła. Zastosowanie diafragmy ze szczelinkami (a nie z porami), czyni elektrodę odporną na mikrocząsteczki "biozabrudzeń", tak częste przy kontakcie z żywnością. Zastosowanie tego rodzaju rozwiązania gwarantuje użytkownikowi szybkie i łatwe czyszczenie sondy.

Testo Sp. z o.o.