FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Nowe technologie w dziedzinie pakowania produktów - rozmowa z Markiem Rosłonem, prezesem firmy Pakmar

 
Remigiusz Zagraba: Firma PAKMAR specjalizuje się od ponad 29 lat w produkcji i dostawach materiałów oraz surowców opakowaniowych. Jakie trendy w magazynowaniu, dystrybucji i sprzedaży są widoczne obecnie na rynku, szczególnie jeśli chodzi o pakowanie produktów z kategorii mięso-wędliny? 

Marek Rosłon: Obserwujemy ciągły wzrost zużycia opakowań z tworzyw sztucznych w szczególności opakowań termoformowanych z folii poliestrowych i polipropylenowych oraz laminatów tych folii jak APET/Pe, które zapewniają wysoką barierę dla tlenu i przedłużają shelf life produktów mięsnych. Tego typu opakowania umożliwiają zastosowanie technologii pakowania próżniowego i pakowania produktów mięsnych w próżni i w modyfikowanej atmosferze. Na obecnym etapie mimo zmasowanego ataku na opakowania z tworzyw nie ma ekonomicznej i rozsądnej alternatywy zastąpienia tych tworzyw innymi rozwiązaniami, które by spełniały wymagania techniczne przy pakowaniu produktów mięsnych, jak również właściwego zabezpieczenia w całym cyklu logistycznym dostaw i sprzedaży do finalnego konsumenta. PAKMAR współpracuje w rozwoju folii biodegradowalnych w Polsce z amerykańską firmą Plastic Suppliears -która jest czołowym światowym producentem w zakresie folii biodegradowalnych giętkich PLA jednakże zastosowanie tych folii w przemyśle mięsnym jest bardzo ograniczone z uwagi na ich specyficzne własności/niska bariera tlenu, kruchość, niska bariera przenikalności pary wodnej./W foliach giętkich nadal dominujące są w przemyśle mięsnym folie wielowarstwowe typu PA/PE, PET/PE z dodatkową barierą tlenowa najczęściej EVOH. Pewną nową tendencją jest zastępowanie folii aluminiowych przez warstwę aloxu co obniża gramaturę stosowanych opakowań i redukcje masy opakowań. Wpływa to również na obniżenie kosztów i opłat recyklingowych. Pakmar oferuje laminaty tego typu zarówno do partnerów zagranicznych, jak i krajowych. 

R.Z.: Zaopatrujecie Państwo nie tylko firmy na polskim rynku, ale także z takich krajów jak: niemiecki, węgierski, rumuński, litewski, rosyjski, białoruski i azerbejdżański. Czy są jakieś znaczące różnice, jeśli chodzi o pakowanie mięsa i wędlin w tych krajach?

M.R.: Mamy w naszej ofercie bardzo szeroki zakres folii oferowanych, które wykonujemy na indywidualne zamówienie naszych klientów zarówno zagranicznych, jak i krajowych. Posiadamy w naszej ofercie również szeroki zakres standardowych folii wieczkowych do tacek z APEt i PP o różnym stopniu barierowości, typu peel i antifog co pozwala nam na bardzo szybkie dostawy do klientów i spełnienie wysokich wymagań ze strony naszych odbiorców. Posiadamy certyfikaty BRC, jak i ISO22000 i z uwagi na jakość i terminowość dostaw zdobywamy zaufanie coraz szerszej grupy naszych klientów. Nie ma znaczących różnic w wymaganiach klientów z różnych rynków, gdyż nawet na rynkach wschodnich większość przepisów i wymagań jest tworzonych w oparciu o Europejskie Wymagania i standardy jakościowe. 

R.Z.: Sprzedaż mięsa i wędlin pakowanych w map, vacuum z roku na rok rośnie. Głównym powodem takiej sytuacji jest z pewnością wygoda i postępująca automatyzacja w handlu. Wiele osób twierdzi jednak, że pakowane produkty, owszem są wygodne, ale powodują utratę jakości i smaku niż produkty sprzedawane luzem. Jakie jest Państwa zdanie w tej kwestii?

M.R.: Osobiście nie dostrzegam różnicy w smaku wędlin i mięsa pakowanych próżniowo i w Map od wędlin bez opakowania. Zgadzam się, że znaczna liczba konsumentów tak sądzi. Niewątpliwie szynki hiszpańskie i włoskie, których okres dojrzewania jest wielomiesięczny, mogą wpływać na taki osąd. Zadajmy sobie jednak pytanie -jakie byłyby straty żywności, gdyby nie byłoby opakowań wydłużających życie produktu. 

R.Z.: Co wyróżnia firmę PAKMAR i co sprawia, że Państwa produkty cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród odbiorców ? 

M.R.: Jako naczelne motto naszym dążeniem jest prezentowanie klientom najnowszych osiągnięć w dziedzinie technik pakowania. 

R.Z.: W oparciu o doświadczenia własne oraz naszych odbiorców i dostawców proponujemy pełną obsługę, od wyboru koncepcji opakowania optymalnej dla danego produktu, po jego dostosowanie do potrzeb technologicznych klienta. 

M.R.: Staramy się tworzyć i modyfikować naszą ofertę rynkową tak, aby spełniała potrzeby najbardziej wymagających. Wybieramy rozwiązania innowacyjne o najwyższej wartości dodanej dla klienta.
 
 

Autor: Materiał promocyjny firmy Pakmar
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.