FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Nowe wymagania dla zakładów mięsnych w zakresie badania żywności - rozmowa z Piotrem Baśkiewiczem z Laboratorium Anchem

1. Jesteście Państwo akredytowanym laboratorium posiadającym Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego AB 1415 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji. Co to oznacza dla Państwa klientów, a szczególnie dla zakładów przetwórstwa mięsa, ubojni?

Systematyczna praca nad rozwijaniem standardów jakości i spełnienie wymagań pozwoliło uzyskać naszemu Laboratorium Akredytację PCA o numerze AB 1415 w dziedzinie badań wody, ścieków, gleby, osadów ściekowych, żywności, próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością. Wdrożony system jakości został także zatwierdzony przez Powiatowego Inspektora Sanitarnego, uprawniając do wykonywania badań wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Posiadamy także zatwierdzenie Inspekcji Sanitarnej- Głównego Lekarza Weterynarii do wykonywania badań żywności, wymazów z tusz oraz próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością.

Akredytacja Polskiego Centrum Akredytacji jest potwierdzeniem, że wyniki badań laboratoryjnych są wiarygodne i precyzyjne a pracownicy naszego laboratorium wykazują się wysokimi kompetencjami.

Uzyskane zatwierdzenia gwarantują, że wyniki badań mogą być okazywane m.in. jako dowód w prowadzonym postępowaniu administracyjnym.

 

2. Na czym polegają przeprowadzane przez Państwa badania mięsa i przetworów mięsnych i dlaczego oprócz wymogów prawnych przedsiębiorstwa oferujące żywność powinny je wykonywać? 

Wykonujemy badania mikrobiologiczne zgodnie z metodami referencyjnymi ustanowionymi w prawie żywnościowym. Badania są przeprowadzone w siedzibie laboratorium, które znajduje się w Brodnicy przy ul. Korczaka 2.

Prawo weterynaryjne nakłada na podmioty działające na rynku spożywczym obowiązek zapewnienia, że na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywność będzie zgodna z wymogami prawa żywnościowego. Podmioty działające na rynku spożywczym powinny przeprowadzać także badania wynikające m.in. z HACCP.

Warto podkreślić, że całkowita odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Zapewnienie zgodności żywności z wymogami prawa żywnościowego i kontrolowanie przestrzegania tych wymagań to obowiązek przedsiębiorstw działających na rynku spożywczym. Sprawdzanie jakości mikrobiologicznej żywności pozwala uniknąć niepotrzebnych kłopotów, związanych z wprowadzeniem do obrotu żywności, która nie spełnia wymagań mikrobiologicznych.

 

3. Czy w ostatnim czasie pojawiły się nowe wymagania prawne dla zakładów przetwórstwa mięsnego?

Od początku 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1495, które zmieniło rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Campylobacter w tuszach brojlerów.

Zgodnie z nowymi wymaganiami tusze brojlerów powinny zostać poddane badaniom w kierunku bakterii Campylobacter.

Zgodnie ze sprawozdaniem opublikowanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdza się, że choroby wywołane przez bakterię Campylobacter (kampylobakterioza) stanowią najczęściej zgłaszane choroby u ludzi przenoszone przez żywność.

EFSA ocenia, że wprowadzenie kryterium liczby Campylobacter zmniejszy zagrożenie dla zdrowia publicznego związanego ze spożyciem mięsa brojlerów o więcej niż 50%.

Laboratorium Badawcze ANCHEM wykonuje badania liczby Campylobacter spp. w tuszach brojlerów, surowym mięsie drobiowym, wycinkach z tusz drobiowych oraz próbkach środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością (np. wymazy z powierzchni blatów, urządzeń, rąk pracowników). Badania wykonujemy zgodnie z PN-EN ISO 10272-2:2017-10, która jest metodą referencyjną oraz znajduje się w naszym zakresie akredytacji.  

 

4. Dlaczego firmy mięsne powinny skorzystać z Państwa usług, co wyróżnia laboratorium ANCHEM ?

Laboratorium Badawcze ANCHEM istnieje na rynku od 24 lat. Wieloletnie doświadczenie, wykwalifikowany i kompetentny personel zapewnia naszym klientom dokładne i wiarygodne wyniki. Równie ważnym aspektem jest zadowolenie ze współpracy naszych klientów, dlatego mogą oni liczyć na szeroki zakres akredytowanych analiz, doradztwo w zakresie badań oraz szybkie terminy realizacji. Wyróżnia nas indywidualne podejście do klienta, co doceniają liczni klienci z branży spożywczej, wodno-kanalizacyjnej i ochrony środowiska.

 

Laboratorium Badawcze ANCHEM

telefon: 56 493 27 60,      e-mail: anchem@anchem.info.pl,     www: anchem.info.pl

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.