Opakowania do dań gotowych - ciekawe rozwiązania firmy - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Opakowania do dań gotowych - ciekawe rozwiązania firmy

Dzisiaj, kiedy jesteśmy zabiegani, pracujemy i mamy wiele dodatkowych obowiązków, szkoda nam tracić czas na gotowanie obiadu. W sklepach, marketach mamy ogromny wybór produktów półsurowych lub dań gotowych do podgrzania. Dania gotowe typu kurczak, wyroby mięsne panierowane, mięsa kulinarne, mięso drobiowe na grilla, polędwiczki marynowane to prawdziwe przysmaki goszczące na stołach w wielu polskich domach. Niejeden z producentów mięsa i dań gotowych na rynku polskim zastanawia się nad odpowiednim doborem opakowania produktów tak, aby by produkt wyglądał estetycznie oraz by opakowanie najdłużej zachowywało świeżość produktu i wysoką jakość.

W zależności od dania gotowego, procesu pakowania, sposobu przechowania, przygotowania posiłku przez Klienta w domu, zastosowanie mają opakowania z różnych materiałów.

Do pakowania dań gotowych i produktów nieprzetworzonych (np. mięso mielone), wymagających obróbki termicznej, poprzez podgrzanie, gotowanie, smażenie najtańszym i najbardziej popularnym opakowaniem jest tacka styropianowa. Przy pakowaniu na tackach styropianowych owijanych folia rozciągliwą uzyskujemy produkt o krótkim okresie przydatności do spożycia, tu alternatywą jest m.in. zastosowanie woreczka z folii barierowej w którym umieszczamy tackę.

W pakowaniu dań gotowych szczególną pozycję zajmują opakowania pozwalające na pakowanie żywności w zmienionej atmosferze (MAP) z możliwością przygotowania posiłku w kuchenkach mikrofalowych lub w piekarnikach elektrycznych. W tym segmencie opakowań dostępne są tacki jedno oraz wielokomorowe, w kształcie prostokątnej, owalnej i okrągłej. Opakowania z polipropylenu (PP), występują one w różnych wymiarach, pojemnościach w szerokiej gamie podziału komór.

Opakowania z polipropylenu cechuje dobry poziom bariery dla gazów, możliwość podgrzewania posiłku w kuchence mikrofalowej. W tego typu opakowania pakowane są dania już przygotowane np. zupy, wyroby panierowane, smażone, makarony, sosy, które wymagają podgrzania w kuchence mikrofalowej, na ogół w czasie 3 minut, przy urządzeniu o mocy 700W.

Jeśli intencją producenta jest dostarczenie dania gotowego, zapakowanego w opakowanie o najwyższym standardzie, idealnym wyborem jest zastosowanie opakowania z CPET. Właściwości barierowe, wielofunkcyjność (zastosowanie w szerokim zakresie temperatur) jak i względy ekologiczne jednoznacznie wskazują właśnie na to opakowanie. Tacki CPET doskonale zachowują się w kuchenkach mikrofalowych a w piekarnikach elektrycznych wytrzymują w temperaturze +200oC przez 45 minut. Na szczególną uwagę zasługują tacki DOT, mające spienioną strukturę materiałową, która izoluje rozgrzany produkt, zmniejszając ryzyko poparzenia się gorącym produktem.

Opakowania z CPET szczególnie polecane są do pakowania dań gotowych, które należy podgrzać przed spożyciem w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku elektrycznym. Zupy, dania mięsne, makarony, produkty panierowane po podgrzaniu zachowują wszystkie swoje walory smakowe.

W przypadku dań gotowych, wymagających obróbki termicznej poprzez pieczenie, zapiekanie polecamy tacki aluminiowe typu smoothwall. Tacki są przystosowane do zamykania poprzez zgrzew. Zapakowane produkty mogą być mrożone lub pakowane w modyfikowanej atmosferze. Tacki aluminiowe znajdują zastosowanie przy pakowaniu dań gotowych – wymagających podgrzania lub zapieczenia jak i przy pakowaniu mięs kulinarnych, które można przygotowywać w opakowaniu po oderwaniu górnej folii.

 

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.