FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Półtusze wieprzowe wielkopolskie - rozmowa z Piotrem Jaślikowskim

Według Biura Analiz i Programowania ARR w 2017 roku dynamicznie rośnie eksport wyrobów wieprzowych w Polsce. W okresie od stycznie do kwietnia obecnego roku z kraju wywieziono 248 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych, co stanowi o 11% więcej niż rok temu. Na temat półtusz wieprzowych, rozmawiamy z Piotrem Jaślikowskim, właścicielem Ubojni zwierząt PPHU "Jaślikowscy" z województwa wielkopolskiego.

- Obecnie na rynku jest zapotrzebowanie na różne klasy półtusz. Jakie półtusze według klasyfikacji SEUROP są dostępne w Państwa ofercie?

Tak, to prawda, są różni klienci i różne potrzeby. Główną klasą jaką posiadamy w ofercie jest klasa E+ i wyżej, czyli 60% mięsności. Stanowi to około 80% naszej produkcji. Wysoka jakość mięsa, jego obróbka i sprawna oraz bezpieczna dostawa, to jest to co nas wyróżnia na rynku.

- Aktualnie duże zapotrzebowanie na wieprzowinę mamy na rynku chińskim, japońskim, koreańskim. Czy Pana produkty również tam docierają, czy koncentruje się Pan raczej na rynku krajowym?

Sprzedajemy głównie na rynku krajowym. Nieznaczna część produkcji, około 20-30% trafia na rynek naszego regionu Wielkopolski. Natomiast współpracujemy z rozbieralniami, które eksportują elementy z naszych półtusz na rynki europejskie i również poza UE.

- W opinii wielu konsumentów i konsumentek w Polsce najbardziej pożądanym mięsem jest to, które pochodzi z rynku krajowego. Pan swoje półtusze opiera na trzodzie z Polski czy sprowadza?

Współpracujemy z wieloma farmami krajowymi, co stanowi około 40% produkcji. Około 20% produkcji to trzoda od rolników, natomiast mniej więcej 40% jest importowane z Niemiec i Dani.

- Nie od dzisiaj wiadomo, że smak przykładowo wędlin, czy obiadu mięsnego jest znacznie uzależniony od jakości mięsa. Co tak naprawdę wyróżnia polską wieprzowinę?

Mięso wieprzowe jest kwintesencją smaku, ze względu na bogatszą zawartość tłuszczu niż w przypadku innych popularnych mięs. Dobrej jakości tłuszcz zawarty w wieprzowinie jest głównym nośnikiem jej smaku. Niestety współczesny konsument jest bardzo często wprowadzany w błąd i otrzymuje informację że mięso wieprzowe jest niezdrowe, a w rzeczywistości nawet WHO pozytywnie wypowiada się na jego temat i akcentuje jako źródło cennego żelaza, witaminy B12 a także cynku. Oczywiście zbyt duże dawki mogą zaszkodzić, ale to jak ze wszystkim.

- Na co powinien zwrócić uwagę właściciel masarni wybierając półtusze wieprzowe?

Właściciel masarni kupując półtusze wieprzowe powinien kierować się nie tylko wysokimi uzyskami z rozebranej półtuszy, ale również walorami smakowymi, które znajdują się w sumiennie wyhodowanej świni przez polskiego rolnika.

 

 

Półtusze wieprzowe łódzkie, wielkopolskie, śląskie- P.P.H.U. Jaślikowscy