Półtusze wieprzowe wielkopolskie - rozmowa z Piotrem Jaślikowskim - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Półtusze wieprzowe wielkopolskie - rozmowa z Piotrem Jaślikowskim

Według Biura Analiz i Programowania ARR w 2017 roku dynamicznie rośnie eksport wyrobów wieprzowych w Polsce. W okresie od stycznie do kwietnia obecnego roku z kraju wywieziono 248 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych, co stanowi o 11% więcej niż rok temu. Na temat półtusz wieprzowych, rozmawiamy z Piotrem Jaślikowskim, właścicielem Ubojni zwierząt PPHU JAŚLIKOWSCY z województwa wielkopolskiego.

 

Remigiusz Zagraba: Obecnie na rynku jest zapotrzebowanie na różne klasy półtusz. Jakie półtusze zgodnie z  klasyfikacją SEUROP są dostępne w Państwa ofercie?

Piotr Jaślikowski: Tak, to prawda, są różni klienci i różne potrzeby. Główną klasą jaką posiadamy w ofercie jest klasa E+ i wyżej, czyli 60% mięsności. Stanowi to około 80% naszej produkcji. Wysoka jakość mięsa, jego obróbka i sprawna oraz bezpieczna dostawa, to jest to co nas wyróżnia na rynku.

R.Z.: Aktualnie obserwujemy spory popyt na wieprzowinę, szczególnie rynki: chiński, japoński i koreański są bardzo chłonne. Czy Pana produkty również tam docierają, czy koncentruje się Pan raczej na rynku krajowym?

P.J.: Sprzedajemy głównie na rynku krajowym. Nieznaczna część produkcji, około 20-30% trafia na rynek naszego regionu Wielkopolski. Natomiast współpracujemy z rozbieralniami, które eksportują elementy z naszych półtusz na rynki europejskie i również poza UE.

R.Z.: W opinii wielu polskich konsumentów i konsumentek najbardziej wartościowym mięsem jest to, które pochodzi z rynku krajowego. Pan swoje półtusze opiera na trzodzie z Polski czy sprowadza z zagranicy?

P.J.: Współpracujemy z wieloma farmami krajowymi, co stanowi około 40% produkcji. Około 20% produkcji to trzoda od rolników, natomiast mniej więcej 40% jest importowane z Niemiec i Dani.

R.Z.: Najwybitniejsci polscy masarze podkreślają, że smak wędlin uzależniony jest w największym stopniu od jakości mięsa, którego się użyje do ich produkcji. Co wyróżnia wieprzowinę i dlaczego wegług wielu znawców jest ona najsmaczniejsza?

P.J.: Mięso wieprzowe jest kwintesencją smaku, ze względu na bogatszą zawartość tłuszczu niż w przypadku innych popularnych mięs. Dobrej jakości tłuszcz zawarty w wieprzowinie jest głównym nośnikiem jej smaku. Niestety współczesny konsument jest bardzo często wprowadzany w błąd i otrzymuje informację że mięso wieprzowe jest niezdrowe, a w rzeczywistości nawet WHO pozytywnie wypowiada się na jego temat i akcentuje jako źródło cennego żelaza, witaminy B12 a także cynku. Oczywiście zbyt duże dawki mogą zaszkodzić, ale to jak ze wszystkim.

R.Z.: Na co powinien zwrócić uwagę właściciel masarni wybierając półtusze wieprzowe?

P.J.: Właściciel masarni kupując półtusze wieprzowe powinien kierować się nie tylko wysokimi uzyskami z rozebranej półtuszy, ale również walorami smakowymi, które znajdują się w sumiennie wyhodowanej świni przez polskiego rolnika.

 

 

Półtusze wieprzowe łódzkie, wielkopolskie, śląskie- P.P.H.U. Jaślikowscy


Autor: Materiał promocyjny firmy UBOJNIA ZWIERZĄT PPHU JAŚLIKOWSCY

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.