Prognozy dla sektora wołowiny na 2013 i 2014 rok - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Prognozy dla sektora wołowiny na 2013 i 2014 rok

Według krótkookresowej prognozy Komisji Europejskiej (z września br.) produkcja netto wołowiny oraz cielęciny w Unii w 2013 r. ukształtuje się na poziomie 7 mln 555 tys. ton, tj. będzie o 2,7% mniejsza niż w 2012 r. (w 2012 r. spadek ten wyniósł aż 3,9%) podaje FAMMU/FAPA. Podstawą do tej prognozy stał się 4,5% spadek produkcji bydła zanotowany w Unii w I połowie br.

W tym samym czasie odnotowano spowolnienie spadku ubojów jałówek, co może być oznaką przygotwywania się farmerów do odbudowy produkcji. Z tego względu Komisja prognozuje, że w 2014 r. produkcja mięsa wołowego we Wspólnocie może zwiększyć się o 0,7% do 7 mln 657 tys. ton. Mniejsza podaż, wysokie ceny oraz redukcja dostaw do dwóch najważniejszych rynków zbytu, tj. Turcji (wzrost cła importowego) oraz Rosji (wzrost dostaw z Brazylii, ze względu na atrakcyjniejsze ceny, podyktowane spadkiem wartości reala) sprawią, że w 2013 r. kraje Wspólnoty wyeksportują 164 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 25% mniej niż przed rokiem. Będzie to koleiny rok z rzędu, kiedy dynamika spadku eksportu utrzyma się na poziomie dwucyfrowym.

W br. Unia może zaimportować 303 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10,6% więcej niż w 2012 r. Zdecydowanie więcej wołowiny trafi na rynek Wspólnoty z Brazylii oraz Urugwaju, mniej zaś z Argentyny. W 2014 r. należy oczekiwać utrzymania się podobnych tendencji w handlu. Obniży się jednak dynamika wzrostu importu (do +5%), wyhamuje także tempo spadku eksportu (do -2%). Braki podażowe oraz osłabienie gospodarcze sprawią, że spożycie wołowiny ogółem w Unii w 2013 r. obniży się o 1,6% do 7 mln 694 tys. ton, natomiast w 2014 r. prawdopodobnie zacznie rosnąć. Spożycie wołowiny przypadające na jednego mieszkańca w 2013 r. będzie kształtowało się na poziomie 10,7 kg/osobę, tj. o 1,9% mniejszym niż w 2012 r.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.