FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Przetwory mięsne bez "E" - ciekawe kompozycje przypraw od firmy Melanko

Remigiusz Zagraba: W branży mięsnej – i nie tylko – obserwujemy niemal rewolucję, która dotyczy m.in. „czystej etykiety”. Konsumenci coraz częściej czytają składy, bo chcą wiedzieć, co jedzą. Jednym z najbardziej unikanych dodatków jest z pewnością glutaminian sodu E621.Czy naturalne kompozycje przypraw mogą z powodzeniem go zastąpić, aby wędlina była równie wyrazista w smaku?

 

Joanna Jerka: Glutaminian sodu należy do najbardziej popularnych substancji wzmacniających smak i zapach. Występuje naturalnie m.in. w pomidorach, grzybach, serach oraz sosie sojowym.

Nie ma konieczności stosowania go w przemyśle wędliniarskim. Naturalne ekstrakty przypraw czy susze warzyw pozwalają na stworzenie bardzo dobrej jakości wędlin i kiełbas, pozbawionych zbędnych dodatków wzmacniających smak i zapach. Warto zauważyć, że wielu producentów, dodając syntezowany sztucznie glutaminian sodu, maskuje ubogi skład surowcowy swoich wyrobów lub duży dodatek wody.

Obecnie obserwujemy coraz większą świadomość konsumentów, którzy wybierają produkty wolne od glutaminianu sodu. Szukają smaków tradycyjnych, takich, które pamiętają nasi dziadkowie.

 

R.Z.: Czy Państwa zdaniem jest możliwość wytwarzania przetworów mięsnych bez chemicznego dodatku E, tak aby wyrób był smaczny, atrakcyjnie wyglądał, a jego cena nie odstraszała klientów?

 

J.J.: Świadomi producenci używają tylko tyle dodatku E, ile wymagają normy zachowania bezpieczeństwa produktu. Niestety istnieje wielu, dla których niska cena jest na pierwszym miejscu. My jako konsumenci sami decydujemy, które z produktów kupujemy. Sporo zakładów i masarni produkuje wyroby wolne od fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych barwników oraz przeciwutleniaczy. Właśnie dla nich tworzymy szereg mieszanek zgodnych z obowiązującymi trendami na rynku. Dobór starannie wyselekcjonowanych i połączonych w odpowiednich proporcjach naturalnych przypraw i ziół gwarantuje stworzenie wyrobów wędliniarskich, które docenią zwolennicy dawnych smaków.

 

 

R.Z.:Już za chwilę otwarcie sezonu grillowego. Czy przygotowaliście Państwo kompozycje przypraw, które mogą zaskoczyć konsumentów?

 

 

J.J.:W tym sezonie grillowym chcielibyśmy zaproponować naszym klientom mieszanki przyprawowe do mięs z nutą owocową. Opracowaliśmy recepturę marynaty do drobiu z dodatkiem słodkiego mango, które podkreśla grzejącą nutę imbiru i chili. Oczywiście fani grilla nie obejdą się bez klasycznych połączeń paprykowo-pomidorowych. Stworzyliśmy z myślą o nich marynatę meksykańską, która zaskoczy klasycznym smakiem w nowym wydaniu. Idealnie sprawdzi się do mięsa czerwonego i drobiu.

 

więcej o firmie Melanko  


Autor: Remigiusz Zagraba