Resort rolnictwa w sprawie znakowania mięsa - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Resort rolnictwa w sprawie znakowania mięsa

W związku z uwagami samorządu rolniczego przekazanymi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podziękowało za aktywny udział krajowej Rady Izb Rolniczych w procesie legislacyjnym powyższego projektu rozporządzenia oraz przedstawiło wyjaśnienia, że przepis art. 7 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności stanowią, że informacje na temat żywności nicemogą wprowadzać w błąd konsumentów, między innymi:

- co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.

Ponadto wskazano, że przepisy art. 17 ust. 1 oraz przepisy załącznika VI cześć A pkt. 1 ww. rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 regulują wymagania dotyczące nazewnictwa wskazując, że nazwą środka spożywczego jest jego nazwa przewidziana w przepisach. W przypadku braku takiej nazwy, nazwą środka spożywczego jest jego nazwa zwyczajowa, a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest stosowana, przedstawia się nazwę opisową tego środka spożywczego. Nazwa danego środka spożywczego zawiera dane szczegółowe dotyczące warunków fizycznych tego środka spożywczego lub szczególnego przetwarzania jakiemu został on poddany np. sproszkowany, liofilizowany, głęboko mrożony itp. bądź dane takie towarzyszą nazwie, we wszystkich przypadkach, w których pominięcie takiej informacji mogłoby wprowadzać w błąd konsumenta.

Przekazano informację, że w przypadku „mięsa” przepisami, które definiują produkty pochodzenia zwierzęcego są przepisy rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego oraz przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych.

Poinformowano, że przepis pkt. 1.10 załącznika I ww. rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 definiuje „świeże mięso” jako mięso niepoddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem lub szybkim mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo lub pakowane w atmosferze kontrolowanej. Dodatkowo w części V załącznika VII do rozporządzenia (WE) Nr 1308/2013 definicja doprecyzowuje, że „świeże mięso drobiowe” oznacza mięso drobiowe nieusztywnione wskutek procesu wychładzania, które ma być utrzymywane przez cały czas w temperaturze nie niższej niż -2 °C nie wyższej niż 4 °C.

Resort rolnictwa wyjaśnił, że dodanie do surowego mięsa „dodatków do żywności” takich jak np. wymienione w uwagach samorządu rolniczego powoduje, że produkty takie nie mogą być oznakowane określeniem „świeże mięso”. Natomiast nazwa mięsa, które było poddane procesowi mrożenia, a konsumentowi oferowane jest w postaci rozmrożonej na podstawie ww. przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 powinna być uzupełniona o określenie „rozmrożone”.

Biorąc pod uwagę te wyjaśnienia i istniejące regulacje prawne odnoszące się do „mięsa świeżego” Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało, że propozycja tworzenia dodatkowych przepisów
w tym zakresie, które nie byłyby zgodne ww. stanem prawnym nie została uwzględniona.

 

Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.