FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Rozmowy o branży mięsnej, cz. 1 – Marian Winiarski – doradca Cechu Przedsiębiorców Branży Mięsnej Ziemi Łódzkiej.

Rozmowy o branży mięsnej, cz. 1 – Marian Winiarski – doradca Cechu Przedsiębiorców Branży Mięsnej Ziemi Łódzkiej.

 

Anna Łydek: Ceny wieprzowiny od pewnego czasu spadają. Czy uważa Pan, że jest to sytuacja chwilowa, czy też może trwała zmiana? Jakie są prognozy rynku mięsa wieprzowego na 2018 r.?

 

Marian Winiarski: Nie przewiduję, aby aktualne spadki cen mięsa wieprzowego miały stałą tendencję. Zasadniczo ceny wieprzowiny (mięso i przetwory) należy rozpatrywać w aspekcie cen żywca wieprzowego. Cena ta musi nie tylko pokryć koszty wynikające z hodowli, ale również zapewnić zysk. Hodowla zatem będzie kontynuowana i rozwijana przy pełnej opłacalności. Obecne zjawiska rynkowe dotyczące mięsa wieprzowego nie mogą więc uprawniać do stawiania tezy o trwałej zmianie cen i w aspekcie prognoz dotyczących postępującego wzrostu cen artykułów żywnościowych uważam, że wieprzowina nie będzie stanowiła wyjątku. Zatem w roku 2018 należy spodziewać się utrzymania cen na mniej więcej tym samym poziomie, jaki notujemy obecnie. Pragnę zaznaczyć, że wstępne dane raportu GUS podają, iż w roku 2017 cena mięsa wieprzowego wzrosła o 8,6%. Koniec roku 2017 zaznaczył spadek cen, ale nie musi to oznaczać trwałej zmiany cen in minus.

Niemniej w dalszej perspektywie kształtowanie się cen wieprzowiny należy rozpatrywać w aspekcie aktualnie występującej w kraju epidemii afrykańskiego pomoru świń. Jeżeli walka z ASF-em nie będzie prowadzona z żelazną konsekwencją, należy spodziewać się pojawienia się dalszych ognisk tej choroby u trzody chlewnej, co będzie niekorzystnie wpływać na wielkość hodowli i jej opłacalność. Może to mieć negatywne reperkusje związane z eksportem wieprzowiny i jej przetworów, a także kształtowaniem się cen na rynku krajowym.

 

Czytaj także:

 

Marian Winiarski - Dyrektor Cechu Rzeźników Ziemi Łódzkiej- "problemem jest...rosnący import mięsa wieprzowego"

 


Autor: Anna Łydek
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.