Śląskie wyroby mięsne - rozmowa z Moniką Berger - Zakłady Mięsne Berger na Śląsku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Śląskie wyroby mięsne - rozmowa z Moniką Berger - Zakłady Mięsne Berger na Śląsku

Remigiusz Zagraba: - Już od ponad 35 lat Zakłady Mięsne Berger z miejscowości Rydułtowy, założone przez Bonifacego i Irenę Bergerów przywracają i kultywują wspaniałą tradycję śląskich przetworów mięsnych. Co wyróżnia Państwa produkty i które z nich są sztandarowe dla Śląska?

Monika Berger: Rzeczywiście Śląsk od zawsze był kolebką wędliniarzy. Ze względu na specyfikę pracy, treściwe dania, o dużej zawartości białka stały się podstawą jadłospisu Ślązaków, a krupniok, salceson, szynka czy necówka królowały na stołach mieszańców. Tym bardziej jesteśmy szczęśliwi, że jako rodzimy producent mięs i wędlin możemy pielęgnować i popularyzować śląskie smaki wśród konsumentów w kraju i za granicą. Do naszych sztandarowych produktów należą bez wątpienia uwielbiane przez wszystkich smakoszy Frankfurterki i Ślązaczki – kiełbaski o wyjątkowych walorach smakowych
i oryginalnej, autorskiej recepturze. Popularnością cieszą się także Wędzonka ze Śląska (prawdziwa szynka z tłuszczykiem z szynki dolnej zrazowej), Salceson podrobowy, Krupniok czy Kiełbasa śląska.

R.Z.: - Niezwykle rzadko można spotkać zakłady mięsne, które z taką pasją, sercem i pieczołowitością dbają o swoje produkty i promują region, z którego pochodzą. Nawet teksty na stronie są w tradycyjnej śląskiej gwarze. Skąd u Państwa takie podejście?

M.B.: Zdajemy sobie sprawę, że nasze produkty goszczą na stołach tysięcy klientów. I właśnie ta świadomość sprawia, że czujemy się odpowiedzialni za to, co oferujemy. Troska o najwyższą jakość produktów, uważnie dobierane surowce i przyprawy – dbałość o wszystkie detale jest dla nas oczywista i sygnowana nieprzerwanie od 35 lat nazwiskiem Berger. Sami chętnie kosztujemy własnych wyrobów, podajemy je naszym dzieciom, co stanowi niepowtarzalny dowód na ich sprawdzoną jakość. Co do promocji regionu – rodowód ma dla nas szczególne znaczenie. Jesteśmy dumni z bycia Ślązakami, z radością promujemy śląskie smaki i tradycje, nadając naszym produktom charakter, znany od pokoleń. Pragniemy dzielić się ciepłem rodzinnym, gościnnością, dobrym jedzeniem i przekazywać wartości, które zapisane są w DNA marki Berger.

R.Z.: - Jak według firmy Berger powinno się wyrabiać wyjątkowe wędliny, co dzisiaj decyduje o sukcesie szynki, kiełbasy, pasztetu?

M.B.: Przede wszystkim liczy się autentyczność - należy być prawdziwym w tym, co się robi. Dlatego ogromną rolę przykładamy do surowca, który musi być starannie dobrany i najwyższej jakości. Nie ma mowy o substytutach. Taką zasadą kierujemy się od lat i właśnie tę gwarancję doceniają nasi stali klienci. Jeśli produkujemy szynkę, to tylko z mięśnia szynki. Jeśli robimy kiełbasę, to tylko z prawdziwego mięsa.

R.Z.: - Gdzie można kupić Państwa produkty, oprócz sklepów firmowych zlokalizowanych głównie na Śląsku?

M.B.: Współpracujemy z dystrybutorami mięsa i wędlin w kraju i za granicą. Dlatego też nasze produkty dostępne są zarówno w Polsce, jak i w krajach sąsiedzkich. Bardzo doceniamy długoletnią współpracę
z zaufanymi partnerami, za sprawą których „ślōnskie szpecyjały” można zakupić także w różnego rodzaju sklepach sieci handlowych na szczeblu regionalnym.

Zakłady Mięsne Berger Irena i Bonifacy Berger Sp.J.

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.