Słoweńska kiełbasa wpisana do Unijnego Rejestru Chronionych Oznaczeń - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Słoweńska kiełbasa wpisana do Unijnego Rejestru Chronionych Oznaczeń

 
             W dn. 7 stycznia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/11 z dn. 6 stycznia 2015 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Kranjska klobasa”, informuje FAMMU/FAPA. Jest to pasteryzowana kiełbasa półsucha, przygotowywana z grubo mielonego mięsa wieprzowego klasy I i II (karkówka, część grzbietowa i udziec) oraz słoniny wieprzowej (część grzbietowa). Mięso kiełbasy doprawia się solą peklową, czosnkiem i pieprzem i umieszcza w naturalnej kiszce wieprzowej zamkniętej na końcu drewnianym patyczkiem, tworząc w ten sposób parę kiełbas. Produkt wędzi się na gorąco i pasteryzuje. Kiełbasę spożywa się na gorąco po krótkim gotowaniu. Produkcja „Kranjskiej klobasy” przebiega na obszarze geograficznym odpowiadającym terytorium Słowenii wyznaczonym przez Alpy i wybrzeże adriatyckie, na zachodzie przez granicę z Włochami, na północy z Austrią, na południu z Chorwacją i na wschodzie z Węgrami, przechodząc przez Kotlinę Panońską.
 
       Wniosek o wpisanie „Kranjskiej klobasy” do unijnego rejestru chronionych oznaczeń został opublikowany w dn. 18 lutego 2012 r. Starania Słowenii o zarejestrowanie tego produktu spotkały się początkowo ze sprzeciwem Niemiec, Austrii i Chorwacji. Słowenia osiągnęła dwustronne porozumienia z Niemcami i Austrią w wyznaczonym terminie sześciu miesięcy od zgłoszenia przez te kraje sprzeciwu. Między Słowenią i Chorwacją nie doszło jednak do podobnego porozumienia, a spór musiał zostać rozstrzygnięty przez Komisję Europejską.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.