FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Smaki Ziemi Łódzkiej

 

Skarby kulinarne Ziemi Łódzkiej

 

Regionalna kuchnia łódzka to połączenie czterech kultur: polskiej, niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej. Czym zaowocowała taka mieszanka w przypadku Łodzi i okolic? Przyjrzyjmy się…

 

Z jednej strony proste potrawy i skwarki…

 

Gdy w 1820 roku władze carskie wydały dekret o włączeniu Łodzi do grona osad przemysłowych, ludność zaczęła tu napływać wręcz tysiącami. I to z różnych stron. To właśnie ten element napływowy uformował obecną kuchnię łódzką, ale że była to głównie biedota, toteż łódzkie dania obiadowe do przesadnie wykwintnych nie należały. Były to przede wszystkim: zalewajka, zupa chrzanowa, kluski żelazne i kapusta z grochem, a wszystko kraszone obficie skwarkami, głównie ze słoniny i boczku.

 

Ale istnieje także druga strona medalu!

 

Wraz z rozwojem przemysłu i wzrostem ludności siłą rzeczy rozwijało się także masarstwo. Głównie w okolicznych majątkach ziemskich. I te tradycje do dnia dzisiejszego są na tyle silne, że na Liście produktów regionalnych i tradycyjnych MRiRW znajduje się wiele wyrobów z województwa łódzkiego. W uproszczeniu są to:

 

  • kiełbasy z Jordanowa;

  • kiełbasa, kiszka pasztetowa oraz boczek z Nadolnej;

  • wędzonki i kiełbasy z Szadkowa;

  • szynka i kiełbasa z Felinowa;

  • wędzonki z Zaborowa;

  • kiełbasa z Kotulina;

  • kiełbasy, boczek i szynka z Bilskiej Woli;

  • karczek pieczony, kiełbasa i kaszanka z Białej Góry;

  • kaszanka, salceson i wędzonka z Rzgowa;

  • kiełbasa z Księżych Młynów.

 

Powyższe wyroby to prawdziwe skarby regionu łódzkiego i cenne dziedzictwo kulinarne.

 

Fot. Pixabay