FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Tradycyjne potrawy z gęsiny w restauracji „Gąska” z Krakowa

„Mięso z gęsi powinno być przede wszystkim świeże. Gęś powinna być młoda, nie przerośnięta.”

 

Wywiadu na temat sztandarowych dań, tego jakie powinno być idealne mięso z gęsi oraz warunków udanej współpracy z dostawcami udzielili właściciele restauracji Kuchnia Polska „Gąska” – Aleksandra Rakoczy, Bożena Podobińska i Piotr Krawiec.

 

Kuchnia Polska „Gąska” to nowo powstała restauracja w centrum Krakowskiego Podgórza. Skąd pomysł na taki kierunek kulinarny?

Jako właściciele nowej restauracji w Krakowie, jesteśmy zwolennikami kuchni polskiej i popieramy wszystko co z Polską związane. Dlaczego gęsina? Ponieważ została już dawno zapomniana. Pojawia się na stołach okazjonalnie, głównie na święto Marcina w listopadzie. Gęsina znana jest w Polsce od dawna, natomiast jej popularność spadła. W smaku jest wyśmienita, a przede wszystkim zdrowa. Specjalnością restauracji, jak sama nazwa wskazuje, jest gęsina podawana między innymi jako pierś z gęsi marynowana w trawie żubrowej lub udko gęsie z sosem z grzybów leśnych. Największą popularnością cieszą się jednak pierogi z gęsiną.

 

Które z dań poleciliby Państwo jako danie główne serwowane podczas zorganizowanego spotkania biznesowego i dlaczego?

Jako przystawkę proponujemy pasztet z gęsi na konfiturze z czerwonej cebuli z żurawiną, podawany z obwarzankiem  krakowskim.  Bulion z gęsi jako zupa, a na danie główne pierś z gęsi marynowana w trawie żubrowej lub udko gęsie z sosem z grzybów leśnych. Są to wyjątkowe, tradycyjne potrawy z gęsiny, które na pewno zachwycą swoim smakiem każdego.

 

Jakie powinno być mięso z gęsi, aby spełniło Państwa oczekiwania?

 

Mięso z gęsi powinno być przede wszystkim świeże. Gęś powinna być młoda, nie przerośnięta. Jest wiele gatunków gęsi domowej, my preferujemy gęś tak zwaną owsianą – karmi się ją prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez trzy ostatnie tygodnie karmiona jest owsem. Najsmaczniejsze jest mięso gęsi ze sztuk młodych, ważących 3–4 kg.

 

Czy oprócz gęsiny w menu znajdują się potrawy z innych rodzajów mięs? Jakich?

...

Jaki dostawca ma szansę na współpracę z Państwem? Czym się powinien charakteryzować?

...