Uboje bydła rzeźnego w okresie styczeń-kwiecień 2015 roku w Polsce - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Uboje bydła rzeźnego w okresie styczeń-kwiecień 2015 roku w Polsce

Według wstępnych danych GUS w okresie styczeń-kwiecień 2015 roku, w Polsce liczba ubojów przemysłowych bydła dorosłego ogółem wyniosła 506 351 szt. i była o 14,6% wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Najbardziej wzrosły uboje krów o 19,2% (165 762 szt.) następnie uboje jałówek o 13,8% (75 547 szt.) oraz byków o 12,0% (265 032 szt.). W analizowanym 5 średnia cena za bydło rzeźne płacona producentom bydła (badana w GUS) 17 okresie w strukturze ubojów najwyższy udział stanowiły byki – 52,3% następnie krowy -32,7 % oraz jałówki -14,9%. Kwiecień br. był natomiast miesiącem znacznego spadku poziomu ubojów bydła. W miesiącu tym ubito łącznie 121 980 szt. bydła dorosłego, tj. o 16,5% mniej niż przed miesiącem oraz o 4,1% mniej niż przed rokiem. Wśród kategorii bydła w stosunku miesięcznym najbardziej spadły uboje krów i jałówek po 16,3%, natomiast uboje byków wzrosły o 28,5%. W stosunku rocznym spadły uboje wszystkich kategorii bydła w tym najbardziej byków o 4,4% i krów o 4,1%, zaś jałówek o 2,8%. W analizowanym miesiącu należy również odnotować wzrost ubojów cieląt który w skali miesiąca wyniósł 4,6% a w skali roku 4,3%.

Źródło: MRiRW

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.