UE - ceny wieprzowiny stabilizują się po jesiennym spadku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE - ceny wieprzowiny stabilizują się po jesiennym spadku

Jak podaje FAMMU/FAPA w listopadzie br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) w krajach Wspólnoty nustabilizowała się na poziomie około 171 EUR/100 kg, tj. o 0,20 EUR/kg niższym niż w okresie letnim. W sierpniu i we wrześniu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii wynosiła około 190 EUR/100 kg, po czym w październiku spadła do 179 EUR/100 kg. Pomimo, iż w listopadzie średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 5,5% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o 12,5%. W listopadzie br. największą miesięczną dynamikę spadku cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Hiszpanii (-6,8%), Polsce (-6,6%), Holandii (-5,6%), Francji (-5,3%) oraz w Niemczech (-4,0%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w listopadzie br. obniżyła się do poziomu 168,64 EUR/100 kg, tj. była o 1,4% niższa od średniej dla całej Wspólnoty. W omawianym okresie cena reprezentatywne wieprzowiny wzrosła jedynie w Wielkiej Brytanii (o 0,9%), natomiast na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie. Jak prognozuje Komisja Europejska, wahania cen wieprzowiny w Unii w najbliższych miesiącach będą mniejsze. Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa powinna kształtować się blisko poziomu 170 EUR/100 kg. Trzeba przy tym wspomnieć prognozy Komisji, że spadki ubojów świń w I oraz w II kwartale 2014 r. będą mniejsze niż w 2013 r. i wyniosą odpowiednio 0,9% oraz 0,3%.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.