UE- handel mięsem oraz żywcem wołowym w I kwartale 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- handel mięsem oraz żywcem wołowym w I kwartale 2013 r.

Według ostatnich danych Komisji Europejskiej w I kwartale 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie około 78 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 16,1% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (około 35 tys. ton), Urugwaju (14,2 tys. ton) oraz z Argentyny (11,6 tys.
ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie blisko 78%. W omawianym okresie zaimportowano także po około 5 tys. ton wołowiny z Australii oraz ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z  Nowej Zelandii wyniósł nieco ponad 3 tys. ton, natomiast dostawy z Namibii oraz ze Szwajcarii wyniosły odpowiednio 2,1 tys. ton oraz 1,1 tys. ton.

W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie ponad 101,6 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 13,4% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 89,3% do 2,6 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 21,3% do około 16 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 34,8% do 3,2 tys. ton). Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 28,1% do 5,6 tys. ton), Libanu (o 89,1% do około 5 tys. ton) oraz do Algierii (o 118,8% do 5,8 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.