UE - handel mięsem oraz żywcem wołowym w okresie I-X 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE - handel mięsem oraz żywcem wołowym w okresie I-X 2013 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-X 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie nieco ponad 280 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 8,5% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r., jak podaje FAMMU/FAPA. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (ponad 120 tys. ton), Urugwaju (44,6 tys. ton) oraz z Argentyny (40,4 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 73,2%. W omawianym okresie zaimportowano także 22,8 tys. ton wołowiny z Australii oraz 18,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 12,4 tys. ton, natomiast dostawy z Botswany oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie odpowiednio 5,6 tys. ton oraz około 3,5 tys. ton. W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 370,1 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 12,9% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny do niedawna rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 95% do zaledwie 4,6 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 28% do 57,7 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (wzrost o 40% do 22,9 tys. ton), mniej zaś do Libanu (spadek o 11% do 21,4 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-122,5 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia pozostaje importerem netto tego gatunku mięsa.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.