UE- spadek eksportu wieprzowiny w I kwartale br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- spadek eksportu wieprzowiny w I kwartale br.

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 731,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7,9% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) i mrożona wieprzowina (41%), których wyekspediowano odpowiednio o 6% i 8% mniej niż rok wcześniej. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE, wysyłki żywca były prawie o dwie trzecie niższe (-69%), spadł również wywóz świeżego mięsa (-9%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+3%).

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Polski i Wielkiej Brytanii. W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku prawie o połowę do 172 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu.

Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 18% do 166 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-34%), Korei Płd. (-53%), na Ukrainę (-9%) i Białoruś (-36%). Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+8%), na Filipiny (+20%) i do Australii (+21%).

W ciągu pierwszych trzech miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 8,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (57%) oraz mięso mrożone (30%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.