UE- spadek eksportu wieprzowiny w okresie I-II 2014 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- spadek eksportu wieprzowiny w okresie I-II 2014 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 438 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 8,8% mniej niż w tym samym okresie 2013 r podaje FAMMU/FAPA. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (42%) oraz podroby i tłuszcze (45%), których wysłano odpowiednio o 4% i 12% mniej niż przed rokiem.
 
Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa (-26%). Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. Rosjanie sprowadzili prawie o 60% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem. W podobnym stopniu obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w styczniu i lutym br. stały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd.
 
Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w największym stopniu Niemcy (-22%), Polska (-19%) i Hiszpania (-14%).
 
Zwiększyły wywóz natomiast Holandia (+10%) i Włochy (+17%). W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 6 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4% mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (71%). Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 4% w skali roku, wzrosły natomiast zakupy w Serbii (+71%) i Norwegii (+28%).
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.