UE - wzrost eksportu, spadek importu wieprzowiny do października br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE - wzrost eksportu, spadek importu wieprzowiny do października br.

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,4% więcej niż w tym samym okresie 2012 r, podaje FAMMU/FAPA. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) i podroby (32%), których wyekspediowano odpowiednio o 9% i 1% więcej niż przed rokiem. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE wysyłki żywca były jednak o ponad jedną trzecią niższe, spadł również o jedną czwartą wywóz świeżego mięsa. Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowały spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty. Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8% Polska przesunęła się z czwartego miejsca na trzecie wśród państw UE, wyprzedzając Hiszpanię. Wysyłki hiszpańskiej wieprzowiny obniżyły się zwłaszcza do Rosji, z względu na wprowadzone przez ten kraj restrykcje. W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+17%), Hongkongu (+5%), Japonii (+0,2%), na Filipiny (+38%), do Angoli (+8%) i Australii (+3%). Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-1%), a także na Ukrainę (-22%), Białoruś (-34%) i do Korei Płd. (-33%). W okresie od stycznia do października br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 29 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (48%) i mięso mrożone (27%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 12% i 26%, wzrosły natomiast zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego i podrobów (+24%).

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.