Unia Europejska - pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2014 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Unia Europejska - pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2014 roku

Komisja Europejska zebrała dane dotyczące pogłowia trzody chlewnej w grudniu 2014 r. w 26 państwach członkowskich. Liczebność stada świń ogółem w UE w porównaniu z grudniem 2013 r. zwiększyła się o 1%, w tym w państwach o największym pogłowiu – w Niemczech, Hiszpanii, a także w Danii, Holandii i Polsce, donosi FAMMU/FAPA.

Wielkość stada obniżyła się natomiast m.in. we Francji i Rumunii. Jest to pierwszy wzrost unijnego pogłowia trzody chlewnej od 2006 r., zanotowany pomimo spadku cen tuczników, postępującego od lipca 2014 r. Liczebność tuczników w UE była nieco niższa niż rok wcześniej, co sugeruje ich ograniczoną podaż na początku 2015 r. Potwierdzają to dane z ostatnich tygodni o zmniejszonej liczbie świń kierowanych na rzeź, co wpłynęło na wzrost cen. Pogłowie prosiąt i warchlaków w grudniu 2014 r. wzrosło jednak w skali roku, dzięki czemu obecna niższa podaż tuczników może być jedynie przejściowa.

Nieznacznie wyższa była również wielkość stada zarodowego świń, był to pierwszy wzrost liczby tej grupy zwierząt od 2006 r. Według wstępnych danych GUS, pogłowie trzody chlewnej w Polsce w grudniu 2014 r. liczyło 11,24 mln szt. i wobec analogicznego okresu 2013 r. wzrosło o 2,2%. Zmniejszyła się liczebność prosiąt (-2,7%) i świń na chów o wadze 50 kg i więcej (-1,6%), w tym loch (-1,2%). Wyższe niż rok wcześniej było natomiast pogłowie trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej (+6,8%), a także warchlaków (+2%). Zmniejszające się stado macior i prosiąt rekompensowane jest dużym importem do Polski młodych świń o wadze do 50 kg. Do grudnia 2014 r. przywóz ten wyniósł ponad 5 mln szt. i był wyższy o 7,1% w skali roku. W 2014 r. opłacalność tuczu świń w Polsce mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca do ceny targowiskowej żyta wyniosła 7,4-7,3 (w grudniu) i nadal była poniżej poziomu opłacalności (co najmniej 10-11). 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.