Wielka Brytania – handlowcy skarżą się na spadek cen wołowiny - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wielka Brytania – handlowcy skarżą się na spadek cen wołowiny

Brytyjski krajowy związek farmerów (NFU) wyraził swoje niezadowolenie ze spadkowego trendu cen wołowiny na rynku brytyjskim, który trwa od kilku miesięcy, podaje FAMMU/FAPA. Według danych Komisji Europejskiej średnia cen reprezentatywna wołowiny (młode bydło R3) na rynku brytyjskim, kształtuje się od początku br. na poziomie o 4,3% niższym niż w 2013 r. W marcu oraz kwietniu br. średnia cena reprezentatywna wołowiny na tym rynku była odpowiednio o 5% oraz 8% niższa niż przed rokiem. Farmerzy brytyjscy podkreślają, że rok po aferze związanej z mięsem końskim w produktach z wołowiny, wielu sprzedawców oraz przetwórców nie wypełnia swoich zobowiązań, i nie współpracuje bliżej z producentami. Według NFU wahania cen na rynku wołowiny są szkodliwe dla sektora, gdyż mogą prowadzić do nadmiernego rozciągnięcia cyklu produkcyjnego na lata. NFU przyznaje, że ma wizję zmian sektora wołowiny, i zamierza współpracować, ze wszystkimi uczestnikami łańcucha dostaw w osiągnięciu założonych celów. Jednymi z założeń strategii jest aktywne promowanie brytyjskiej wołowiny na półkach sklepowych przez sprzedawców, poprzez czytelne oznakowanie towarów oraz punktów sprzedaży, a także współpraca przetwórców z producentami w celu wypracowania długoterminowych porozumień cenowych, co umożliwi farmerom łatwiejsze planowanie produkcji. Sprzedawcy oraz przetwórcy powinni też współpracować z NFU przy opracowywaniu wariantów zarządzania ryzykiem dla producentów wołowiny. 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.