Wieprzowina- zalety - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wieprzowina- zalety

Wieprzowina – przebudzenie mocy!

Mięso wieprzowe odzyskuje w ostatnich latach zaufanie konsumentów, choć wcześniej wydawało się, że trendy rynkowe podążają w kierunku innych mięs, jako alternatywy dla zdrowszego trybu życia. Skąd więc nagła zmiana notowań? Przede wszystkim z poprawy jakości chowu świń, co przełożyło się znacznie na jakość mięsa.

Jakie jest nowe mięso wieprzowe w stosunku do standardów sprzed 20 lat?

Przeprowadzone w 2013 roku badania wykazały:

  • dwukrotnie mniejszą zawartość tłuszczu;
  • korzystniejszą proporcję kwasów PUFA/SFA w porównaniu z wołowiną;
  • korzystniejszą proporcję kwasów omega-6 i omega-3 w porównaniu z mięsem drobiowym;
  • mniejszą zawartość cholesterolu w porównaniu z mięsem drobiowym;
  • znaczne zmniejszenie wartości energetycznej (100 g szynki to tylko 118 kcal!).

Wieprzowina jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, a także witaminy B6 oraz B1.

Wieprzowa Lista Przebojów:

  • kotlet schabowy – najczęstsze danie na polskich talerzach;
  • karkówka – królowa grilla;
  • polędwica – najdelikatniejsze mięso wieprzowe, rarytas mistrzów masarskich;
  • łopatka – idealna na kotlety mielone;
  • słonina –  materiał na smalec, a także przysmak kresowy;
  • golonka w piwie – najczęściej podawane danie w pubach z transmisjami sportowymi;
  • boczek – niezastąpiony w jajecznicy oraz jako okrasa;
  • szynka – władczyni konserw;
  • kaszanka i salceson – księżna i książę podrobów…

…a ponad tym wszystkim…

KIEŁBASA – wielka cesarzowa wieprzowiny!

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.