Wzrost eksportu mięsa czerwonego z Australii do Unii - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wzrost eksportu mięsa czerwonego z Australii do Unii

W 2012 r. eksport mięsa czerwonego z Australii do krajów UE był najwyższy od 2009 r., wynosząc 31,4 tys. ton (o 5% więcej niż w 2011 r.). Na wzrost ten złożyły się większe wysyłki mięsa wołowego, co z kolei wynikało z większego kontyngentu na odstawy wysokiej jakości mięsa wołowego do Wspólnoty.

Trzeba wspomnieć, że wzrost eksportu do Unii osiągnięto pomimo niekorzystnej sytuacji ekonomicznej w regionie oraz silnej wartości dolara australijskiego. Rynek unijny jest dla australijskich eksporterów niezwykle ważny ze względu na wysyłkę drogich towarów.

W minionym roku Australijczycy wyeksportowali do Unii około 15 tys. ton mięsa wołowego, tj. najwięcej od 1998 r. i jednocześnie o 16% więcej niż w 2011 r. Wzrost ten wynikał ze zwiększenia unijnego kontyngentu taryfowego na wołowinę w sierpniu 2011 r. z 20 tys. do 48,2 tys. ton (wysokiej jakości wołowina pochodząca od zwierząt skarmianych paszami treściwymi). Uproszczono także administrowanie tym kontyngentem, co także sprzyjało wzrostowi eksportu. Tym samym dostawy australijskiej wołowiny do UE w ramach kontyngentu zwiększyły się w 2012 r. o 48% do 6,3 tys. ton. Trzeba przy tym wspomnieć, że wysyłka wołowiny pochodzącej od zwierząt skarmianych paszami objętościowymi do Unii nie ucierpiała ze względu na zwiększenie 20 tys. kontyngentu i wzrosła w 2012 r. o 1% do 8,7 tys. ton.

W 2012 r. zmniejszyły się dostawy mięsa owczego z Australii do UE o 4% do około 15,9 tys. ton. Eksport jagnięciny obniżył się o 6% do 12,1 tys. ton, natomiast wysyłki mięsa baraniego wzrosły o 5% do 3,7 tys. ton. Kryzys ekonomiczny w krajach UE, w szczególności w Wielkiej Brytanii, niekorzystnie wpływał na eksport australijskiego mięsa owczego w tym kierunku.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.