Wzrost eksportu wołowiny z USA w pierwszych 11 miesiącach 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wzrost eksportu wołowiny z USA w pierwszych 11 miesiącach 2013 r.

Według amerykańskiej federacji eksporterów mięsa (USMEF) w pierwszych 11 miesiącach br. Stany Zjednoczone wyeksportowały łącznie 1070 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r., jak podaje FAMMU/FAPA. Spośród najważniejszych rynków zbytu najwięcej wołowiny dostarczono do Japonii (wzrost aż o 52% do ponad 219 tys. ton) oraz do Meksyku (wzrost o 8% do około 192 tys. ton). Obniżył się za to wywóz tego gatunku mięsa do Kanady o 1% do 159,9 tys. ton. W omawianym okresie Amerykanie wysłali więcej wołowiny do Hongkongu i Chin (wzrost o 93% do 115,2 tys. ton), a także na Tajwan (wzrost o 78% do 29,3 tys. ton). Mniej tego gatunku mięsa trafiło natomiast do Korei Południowej (spadek o 16% do 93,7 tys. ton), Wietnamu (spadek o 89% do 4,3 tys. ton), Rosji (spadek o 94% do 4,6 tys. ton) oraz do krajów UE (spadek o 5% do 22,1 tys. ton). Dostawy na Bliski Wschód obniżyły się łącznie o 2%, natomiast wywóz do Egiptu ukształtował się na poziomie nieznacznie tylko mniejszym w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku. Trzeba podkreślić, że do znacznego ożywienia w handlu amerykańską wołowiną z Japonią przyczyniło się podwyższenie wieku zwierząt z 20 do 30 miesięcy życia w lutym 2013 r., od których mięso może trafiać na rynek japoński. Handel z Rosją pozostaje nadal utrudniony ze względu na rozwiązanie problemu gwarancji ze strony USA o produkcji mięsa bez użycia raktopaminy. Trzeba jeszcze wspomnieć, że w omawianym okresie wartość eksportowanej wołowiny ze Stanów Zjednoczonych zwiększyła się aż o 11% do 5,6 mld USD.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.