FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Wzrost produkcji żywca rzeźnego w 2017 r. o 3,6 %

 W 2017 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:

żywiec rzeźny ogółem – 6857,3 tys. ton, wzrost w stosunku do 2016 r. o 3,6%, Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 469,0 kg.

W 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 236,3 tys. ton, (tj. o 3,6%) więcej niż w 2016 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5097,4 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 158,2 tys. ton, tj. o 3,2%.

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2017 r. 6047,3 tys. ton żywca, tj. o 387,5 tys. ton (o 6,8% więcej) niż w 2016 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,2% produkcji krajowej.

 

Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2017 r. według gatunków wyniosła:

- wołowego  ( 1090,6 tyś. ton) o 12,2% więcej niż w 2016 r.,

- cielęcego     ( 2,4 tyś. ton) o 60,4 % mniej niż w 2016 r.,

- wieprzowego ( 2428,1 tyś. ton) o 0,8% więcej niż w 2016 r.,

- baraniego  (2,9 tyś. ton) o 2,5 % więcej niż w 2016 r.,

- końskiego ( 20,0 tyś. ton) o 13,9 % mniej niż w 2016 r., 

- drobiowego ( 3307,5 tyś. ton) o 3.3 % więcej niż w 2016 r. 

W 2017 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2016, udział żywca  wołowego  o 1,2  p. proc., a zmalał o 0,1 p. proc.  żywców:  drobiowego,  cielęcego,  wieprzowego  i  końskiego.   Udział pozostałych  gatunków żywca rzeźnego, tj. króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

 
Źródło: GUS
 
Parnerzy portalu 
 
  

    

 

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.